O prima tabara este constituita de producatorii autohtoni de autovehicule si de companiile agreate de acesti producatori pentru realizarea pieselor de schimb. Astfel, conducerile firmelor Renault-Dacia Pitesti, ARO Campulung, Tractorul si Roman Brasov – au salutat decizia guvernului de aplicare a HG 1219. In scrisorile adresate RAR si Ministerului Transporturilor, directorii firmelor in cauza precizeaza ca este nevoie de un cadru legal pentru limitarea concurentei neloiale pe aceasta piata.
La grupul producatorilor autohtoni s-au raliat si dealeri autorizati pentru importul de autoturisme. Astfel, Automobile Bavaria, IPSO – importator general Renault, Auto Italia (importator Fiat si Alfa Romeo) au reactionat identic cu producatorii autohtoni. Aceasta prima tabara a fost cea care a acuzat RAR, pe parcursul ultimilor ani, ca tolereaza si chiar omologheaza produse indoielnice, care pun in pericol siguranta circulatiei, functionarea automobilelor si, nu in ultimul rand, viata oamenilor.
Reactia la declaratiile acestei tabere vine din partea importatorilor si producatorilor de piese de schimb auto. Michael Heimann, presedintele Asociatiei Romane a Importatorilor de Echipamente si Accesorii Auto (ARIEPA), sustine ca dealerii autorizati de producatorii europeni de automobile practica preturi pentru piesele de schimb cu 20-30% mai mari decat cele practicate de importatorii de piese de schimb, piese fabricate de aceiasi producatori. „Este in interesul lor sa fie eliminata concurenta. In plus, HG 1219 ii avantajeaza, pentru ca piesa fabricata de acelasi producator, dar etichetata diferit, noi trebuie sa o omologam si sa o etichetam, pe cand ei nu au aceasta obligatie”, precizeaza presedintele ARIEPA. Michael Heimann sustine ca nu intelege ce rost are etichetarea pieselor auto. El afirma ca reclamatiile privind piesele de schimb falsificate pentru autoturismele din import sunt doar povesti pentru a impune acele etichete: „Etichetarea nu rezolva problema pieselor de schimb false, dar RAR-ul vrea cu orice pret sa bage bani in buzunarul domnului Spirea, cel despre care se spune ca a castigat o licitatie despre care nimeni nu stie nimic. Daca RAR-ul ar impune comerciantilor sa aplice legea si sa ofere garantie 18 luni pentru orice piesa vanduta, atunci acestia nu si-ar permite sa mai comercializeze piese contrafacute”, considera Heimann. Afirmatiile presedintelui ARIEPA sunt contrazise insa de directorul societatii Service Somar SRL, Dan Stoica. Intr-o sesizare transmisa Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, acesta sustine ca intre piesele certificate sau omologate si cele contrafacute nu pot fi facute deosebiri, avand ambalaje si aspecte identice. Dan Stoica este de parere ca singura solutie pentru a face aceste diferente este etichetarea pieselor.
Nume grele se bat pentru piata consumabilelor
Piata uleiurilor, a lichidului de frana si a antigelului nu a fost ocolita de acest conflict de interese. Odata cu aplicarea HG 1219, Societatea Nationala de Petrol a transmis o circulara prin care anunta toti partenerii ca in benzinariile Petrom nu vor mai fi comercializate decat produse cu eticheta. Decizia conducerii Petrom contravine discutiilor ce au avut loc intre directorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Marius Carp si reprezentantii RAR. In urma acestor discutii, Marius Carp a anuntat membrii APIA – intre care si nume sonore ca Paul Badea (Nissan), Gunter Grieb (Aral), Dan Mihoc (Castrol), Calin Popescu Tariceanu (ATS) – ca masura etichetarii nu se aplica si consumabilelor, inclusiv uleiurile. Or decizia SNP Petrom loveste acum in interesele unora dintre producatorii autohtoni de consumabile. Pe piata uleiurilor de motor, cea mai mare parte a producatorilor se baza pe reteaua de comercializare a Petrom-ului. Situatia este similara si pentru antigel, unde societatile Danpreco (in care este implicat Mihai Vacaroiu, fiul fostului premier) si Vanem Comert si Servicii(director este Razvan Firea, sotul fostei purtatoare de cuvant a ex-premierului Mugur Isarescu, Gabriela Vranceanu Firea si apropiat al lui Dan Voiculescu) au legaturi comerciale stranse cu Petrom.
Lupta pentru clienti se duce cu lovituri sub centura

5 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 5 iulie 2001, 15:00
O prima tabara este constituita de producatorii autohtoni de autovehicule si de companiile agreate de acesti producatori pentru realizarea pieselor de schimb. Astfel, conducerile firmelor Renault-Dacia Pitesti, ARO Campulung, Tractorul si Roman Brasov - au salutat decizia guvernului de aplicare a HG 1219. In scrisorile adresate RAR si Ministerului Transporturilor, directorii firmelor in cauza precizeaza ca este nevoie de un cadru legal pentru limitarea concurentei neloiale pe aceasta piata. La g
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook