Cu o producție limitată, destinată exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor de specialitate, IM Winery își propune să ducă vinul moldovenesc în zona premium a pieței europene. În spatele proiectului se află doi asociați: Vladimir Perciuleac, moldovean fără tradiție viticolă, dar cu o pasiune care a transformat o idee într-o afacere, și Claudio Arrigoni Neri, somelier profesionist.

Scânteia din Kazahstan și parteneriatul cu Italia

Povestea IM Winery nu a început pe câmpurile din Moldova și nici la o degustare sofisticată în Italia, ci într-un loc mai puțin previzibil: Kazahstan. Acolo, Vladimir Perciuleac și-a întâlnit viitorul partener de afaceri și, fără să știe, a pus bazele unui proiect care urma să îmbine plăcerea vinului cu ambiția de a crea ceva autentic.

eveniment IM Winery
Eveniment IM Winery / SURSA FOTO: Capital

Întâlnirea a fost urmată de o cină, unde, potrivit tradiției italiene, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, mai ales când vine vorba de vin. Cei doi au ajuns într-un local cu o vinotecă impresionantă, iar ceea ce părea o simplă alegere de vin s-a transformat rapid într-o revelație.

„După tradiția italienilor, înainte de cină se merge să servește un aperitiv, apoi masa. Am mers într-un local dintr-un centru comercial unde aveau o vinotecă fantastică. Ei au văzut că suntem italieni și ne-au propus imediat vinuri italienești. Partenerul meu, Claudio Arrigoni, a zis că servește și acasă asemenea vinuri și a cerut ceva local sau georgian”, își amintește Vladimir.

Spre surprinderea lor, localul oferea un vin produs în Kazahstan, dar realizat după tehnologie italiană, cu ajutorul unui enolog italian.

„L-am servit și am rămas uimiți cât este de bun. Nu înțelegeam cum Kazahstan poate să facă vinuri atât de bune, când ei nu au cultura de a produce vinuri și struguri”, spune cofondatorul IM Winery.

De la idee la practică: Viile și tehnologia italiană în Moldova

Pentru Vladimir, acel moment a fost mai mult decât o simplă degustare, a fost o confirmare că, acolo unde există pasiune și pricepere, vinul bun poate apărea oriunde.

„ Aici a fost scânteia care ne-a atras nouă atenția.”

Iar gândul s-a întors rapid spre Moldova natală, unde terenurile erau pregătite, poate, pentru ceva mai mult decât o livadă de nuci.

„Îi spuneam recent partenerului meu că am un teren și vreau să sădesc o livadă de nuci. El mi-a spus să sădesc vie și să facem vin împreună. Așa a pornit totul, în glumă, la un pahar de vin”, povestește Vladimir Perciuleac.

Gluma s-a transformat rapid în plan concret. Cu ajutorul lui Claudio, s-a ajuns la un specialist cu reputație solidă în lumea vinului: enologul italian Lorenzo Severin, din Toscana. Împreună, au luat la pas podgoriile și cramele din Republica Moldova, încercând să înțeleagă potențialul real al solului și al soiurilor locale.

„Am pus o întrebare: Este posibil în Republica Moldova să producem un vin mai bun decât toate pe care le-am servit noi? Ei au spus da. De aici a venit decizia de a porni și de a face un vin în Moldova cu o tehnologie italiană.”

Italia și Moldova, unite într-un pahar de vin

Astăzi, IM Winery produce exclusiv în Republica Moldova, unde cei doi parteneri gestionează aproximativ 30 de hectare de teren. Dintre acestea, 7 hectare de vie au fost plantate după o tehnologie italiană, mult mai complexă decât metodele clasice din zonă.

„Mulți se uită straniu la noi pentru că tehnica este complicată, este greu să plantezi în acest fel și la fel de greu să prelucrezi. Dar, noi facem cum ne spune enologul nostru și avem succes”, explică Vladimir.

Chiar și numele cramei reflectă această combinație aparte dintre tradiția locală și expertiza italiană.

„IM Winery reprezintă I de la Italia și M de la Moldova, este o colaborare dintre aceste două țări. Avem tehnologia italiană la care se adaugă cultura și tradițiile Moldovei”, spune cofondatorul.

sticle IM Winery
Sticle IM Winery / SURSA FOTO: Capital

Mizează pe soiurile autohtone: Fetească Albă, Fetească Neagră, Rara Neagră, Viorica, convins că acestea sunt atuul care poate cuceri piața europeană.

„Am decis să mergem în lume, în Europa, cu soiurile noastre autohtone. Sunt niște soiuri cu care ne-am convins că nu vom da greș. Sunt foarte recunoscute și solicitate”, spune Vladimir Perciuleac.

Vin de calitate, nu de cantitate. Filosofia IM Winery

IM Winery a prins contur oficial în 2019, anul în care au început și plantările. Încă de la început, obiectivul nu a fost să concureze la volum, ci să creeze un produs autentic, elegant, care să respecte cerințele consumatorului european.

În spatele fiecărei sticle de vin stau atenția la detalii și un proces meticulos, atât în vie, cât și în cramă.

„Cum spune enologul nostru, ca să ai un vin bun trebuie să fii foarte atent la cum faci lucrările în vie și la cum se lucrează în vinărie.”, explică fondatorul.

IM Winery produce anual aproximativ 40.000 de sticle, iar întreaga filozofie de cultivare este gândită pentru calitate, nu pentru cantitate.

„Noi, de exemplu, pe un butuc, lăsăm să crească un kilogram și jumătate de struguri, când alții lasă mai mult. Sădim la o densitate mai mică, avem 5.200 de butași pe hectar, reușim să avem struguri de o calitate mai înaltă”, detaliază Vladimir.

Amurg și ambiția premium

De la primele vinuri roșii, considerate cele mai dificile din punct de vedere al obținerii unei calități superioare, IM Winery și-a extins treptat portofoliul. Astăzi, produc și un vin spumant realizat după metoda tradițională, cu o atenție deosebită la detalii, de la ambalaj până la etichetă și prezentare.

Vinul spumant Amurg, produs din soiul Fetească Albă, este, potrivit somelierului Andrei Popa, una dintre cele mai interesante creații ale cramei.

„Este un spumant făcut în metoda clasică, tradițională, de obținere a spumantului.”

În prezent, IM Winery exportă în Italia, România, Germania și Brazilia, fiind deja prezentă în localuri de top, inclusiv în restaurante din Italia cu stele Michelin. Însă pentru Vladimir Perciuleac și Claudio Arrigoni Neri, totul se rezumă la calitate și la plăcerea de a crea un produs autentic, nu la cifre sau la volume impresionante. IM Winery e mai mult decât un business, e un proiect de suflet care îmbină tradiția locală cu know-how italian și care aspiră să ducă vinul moldovenesc în liga mare a vinurilor europene.