Conform informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat, ambasadorul SUA la Bucureşti a remarcat implicarea multidimensională şi extinsă a României şi a subliniat importanţa eforturilor continue de sprijinire a refugiaţilor.

Luminiţa Odobescu a primit-o pe Kathleen Ann Kavalec în România

„Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a primit-o vineri, 23 iunie 2023, pe ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, pentru o trecere în revistă a axelor principale de cooperare bilaterală şi a priorităţilor de agendă pentru perioada următoare.

Ambasadorul SUA a transmis felicitări ministrului de externe român pentru preluarea portofoliului şi a exprimat deplina disponibilitate de cooperare în toate dimensiunile Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Ministrul Luminiţa Odobescu a mulţumit pentru mesaj şi a comunicat interesul de a continua cooperarea strânsă cu SUA pentru aprofundarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a informat MAE.

Cele două au subliniat interesul pentru intensificarea eforturilor de includere a României în Programul Visa Waiver

De asemenea, ambele părţi au subliniat interesul pentru intensificarea eforturilor de includere a României în Programul Visa Waiver pentru ca obiectivul comun al ridicării vizelor turistice pentru SUA să poată fi îndeplinit la o dată cât mai apropiată.

În acest context, Luminiţa Odobescu a venit cu asigurări în legătură cu sprijinul deplin al MAE pentru activitatea coordonatorului naţional pentru aderarea României la Programul Visa Waiver.

„Au fost de asemenea discutate cooperarea strânsă şi profundă între cele două state în materie de securitate şi apărare, cu accent pe interesul mutual pentru rezultate substanţiale la Summitul NATO de la Vilnius, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Implementarea deciziilor Summitului de la Madrid este crucială pentru un răspuns ferm al Alianţei în faţa pericolului reprezentat de Federaţia Rusă.

Ministrul român şi ambasadoarea SUA au subliniat importanţa cooperării bilaterale şi în cadrul NATO în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei şi au discutat posibilităţi de consolidare în continuare a cooperării transatlantice în acest scop. Ambasadorul Kavalec a remarcat implicarea multidimensională şi extinsă a României şi a subliniat importanţa eforturilor continue de sprijinire a refugiaţilor”, a completat MAE.

Luminiţa Odobescu a reiterat interesul pentru Strategia SUA privind Marea Neagră

Mai apoi, Luminiţa Odobescu a reiterat interesul pentru Strategia SUA privind Marea Neagră, în curs de elaborare, dar şi disponibilitatea țării noastre de a coopera în continuare cu SUA şi ceilalţi aliaţi şi parteneri pentru dezvoltarea unui cadru care să asigure caracterul deschis, sigur şi prosper al regiunii.

Aceste subiecte au fost dezbătute în contextul în care SUA a crescut volumul investiţiilor în România. La rândul ei, ambasadorul SUA a semnalat interesul unor companii de a dezvolta afaceri în România, dar şi cel al unor companii deja active pe piaţa românească de a-şi extinde prezenţa în ţara noastră.

A fost convenită și continuarea dialogului pentru facilitarea investiţiilor SUA şi crearea de locuri de muncă în România.

Totodată, Luminiţa Odobescu a prezentat și obiectivele țării noastre pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi a Forumului de Afaceri al acestui format, care vor fi organizate la Bucureşti în luna septembrie.