Motivul pentru care occidentalii au de achitat un pret mai mare si tarile satelite Rusiei platesc un pret mai mic este evident, dar nimeni nu l-a declarat public, pana acum. Preturile practicate de Gazprom pentru gazul pe care il exporta reprezinta o excelenta radiografie a relatiilor Rusiei cu tarile importatoare.

Oficialii Gazprom s-au chinuit atata amar de vreme sa demonstreze ca reprezinta o companie independenta si ca preturile practicate de ei au un fundament strict comercial, iar politicul nu are nici o implicare in viata gigantului energetic. Imaginea zugravita de rusi a fost daramata de cel mai apropiat aliat, presedintele bielorus Alexander Lukasenko.

Acesta a declarat azi ca „Noi (Belarus) nu platim atat de mult pe gaz pe cat plateste Ucraina sau Germania deoarece avem foarte stranse relatii cu Rusia”, expunand clar motivul care sta in spatele grilei de preturi a Gazprom.

Ca o comparatie, Belarus achita 150 dolari/1.000 metri cubi in timp ce europenii platesc circa 450 dolari pentru aceeasi cantitate.