Cea mai importantă investiţie din ultimii ani din judeţul Alba şi cea mai mare din municipiul de pe Tîrnave va permite angajarea a minimum 320 de oameni pe o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit angajamentului-contract semnat de Bosch cu Ministerul Finanţelor care recent a aprobat solicitarea pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini, respectiv o subvenţie de 13,4 milioane de euro.

Edilul din Blaj a susţinut însă că numărul angajaţilor va fi mult mai mare, respectiv de o mie de oameni până în 2015. Aceştia se vor adăuga celor aproape 600 de oameni care lucrează în prezent la cele două fabrici Bosch Rexroth din Blaj.

Noua unitate de producţie nu este din Bosch Rexroth, ci din o altă divizie din concern, cea de Control al Şasiului, urmând să producă senzori de turaţie pentru motor şi şasiu nu numai pentru industria auto, ci şi ghidaje pentru aeronave şi nave, a precizat Gheorghe Valentin Rotar.

Acesta a subliniat că unul dintre motivele pentru care Bosch investeşte în continuare la Blaj este calitatea forţei de muncă. De exemplu, în 2009 Bosch Rexroth Blaj a primit premiul de calitate pe întregul concern, din 298 de fabrici, având doar 14 rebuturi la un milion de piese.

Autorizaţia de construcţie pentru noua fabrică a fost eliberată de municipalitate în toamna anului trecut, iar la începutul săptămânii viitoare vor demara lucrările care trebuie finalizate în 12 luni. ‘Vineri am primit adresa prin care am fost anunţaţi de cei de la Bosch că vor începe lucrările în data de 12 martie’, a spus edilul din Blaj.

Bosch a achiziţionat în vara lui 2011, contra sumei de 1,2 milioane de euro, fără TVA, o suprafaţă de şapte hectare pentru construirea a două noi fabrici, teren aflat în imediata apropiere a celor 23 de hectare pe care concernul le deţinea deja. Cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, Bosch deţine în Blaj două fabrici construite în 2007, respectiv în 2009, investiţii în valoare de 30 de milioane de euro.

Venirea concernului Bosch în Blaj a însemnat şi revitalizarea unei alte societăţi din oraş, Întreprinderea de Aparate şi Maşini Unelte – IAMU, care numără circa 800 de salariaţi şi care va mai angaja încă 100 de oameni din iunie. Circa 90% din producţia IAMU este destinată celor de la Bosch.

Primarul Rotar a subliniat că bugetul Blajului s-a triplat din 2006, de când Bosch a început să investească aici.

Prezent pe piaţa românească din 1994, concernul german are 1.400 de angajaţi în România.
SURSA: Agerpres