Lucrările comisiei vor fi relansate după conferinţa care va avea loc în noiembrie la Tunis.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a avut o întrevedere cu Khemaies Jhinaoui, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Tunisiene. 

"Demnitarul tunisian a prezentat pe scurt situaţia politică actuală din Tunisia şi a subliniat determinarea Executivului pentru asigurarea stabilităţii politice şi legislative, cu efecte directe asupra predictibilităţii mediului de afaceri, abordând în principal aspectele ce privesc dezvoltarea în continuare a relaţiilor economice bilaterale, subliniind, în acest context, imaginea excelentă pe care o are România în Tunisia", se arată în document. 

Potrivit acestuia, viceprim-ministrul Costin Borc l-a asigurat pe ministrul tunisian de deschiderea României pentru consolidarea cooperării economice cu Tunisia, pe paliere cu potenţial de dezvoltare, care vor contribui la diversificarea raporturilor economice româno-tunisiene, enumerând realizarea de proiecte în parteneriat public privat în sectoarele petrolier, infrastructură, IT, agricultură şi turism. 

"S-a convenit, totodată, asupra importanţei relansării, în anul 2017, a lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale, care să identifice oportunităţile concrete de colaborare prin aducerea la aceeaşi masă a tratativelor a actorilor publici şi privaţi. Cu acest prilej, Khemaies Jhinaoui, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Tunisiene, a lansat invitaţia interlocutorului român de a participa la Conferinţa Internaţională Tunisia 2020 ce se va desfăşura la Tunis, în perioada 29 – 30 noiembrie 2016", menţionează Ministerul Economiei. 

Exporturile României în Tunisia au crescut cu 22%, în primele şase luni, la 112,2 milioane de dolari, în timp ce importul din această ţară s-a cifrat la 55,3 milioane dolari, în urcare cu 88%. 

În perioada 1990-2016, au fost constituite în România peste 90 de societăţi mixte cu participare de capital tunisian, având ca principal obiect de activitate, comercializarea mărfurilor, activităţi de producţie sau turistice. 

Cele mai importante obiective tunisiene în România sunt fabricile de echipamente şi cabluri electrice de la Arad şi Ploieşti, investiţii finanţate integral de Grupul tunisian Elloumi. Valoarea totală a acestora depăşeşte 50 de milioane de euro. Producţia la Arad a început în primul semestru al anului 2007, iar la Ploieşti în 2012. 

AGERPRES