Lucian Romașcanu, avertisment pentru PNL despre prezidențiale: E un semnal prost

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a avut vineri o poziție fermă cu privire la calendarul alegerilor prezidențiale. El a subliniat importanța respectării angajamentelor și a caracterizat ca lipsă de onoare orice abatere de la înțelegerea stabilită inițial cu partenerii de coaliție, liberalii.

În declarațiile sale, Romașcanu a accentuat că PSD a negociat inițial cu PNL ca alegerile să aibă loc în septembrie. După eșuarea negocierilor de miercuri dintre cele două partide, joi au fost discutate variante de compromis, inclusiv posibilitatea ca primul tur să aibă loc pe 15 sau 29 septembrie.

Însă PNL a exprimat ulterior intenția de a muta alegerile spre finalul anului, invocând preocupări legate de impactul asupra începutului anului școlar și accesul cetățenilor la informații suficiente despre candidați și procesul electoral.

Social-democrații cer respectarea calendarului

Social-democrații au respins argumentele aduse de PNL, susținând că este important să se respecte calendarul convenit pentru a asigura o desfășurare corespunzătoare a alegerilor prezidențiale. Romașcanu a subliniat că stabilitatea și predictibilitatea în organizarea acestui scrutin sunt esențiale pentru buna funcționare a democrației și pentru respectarea voinței electoratului.

În concluzie, declarațiile lui Lucian Romașcanu reflectă tensiunile și negocierile în curs din cadrul coaliției de guvernare, evidențiind importanța respectării angajamentelor și a calendarului convenit într-o chestiune fundamentală pentru viitorul politic al țării.

„Avem și candidați, avem de toate și avem chiar și o dată a alegerilor, dată agreată și votată în forurile ambelor partide, acea dată fiind septembrie. Inițial se spune 15, 29, dar oricum septembrie. Domnul Ciucă e un om de onoare, a fost militar până la cel mai înalt grad, nu cred că nu-și va respecta angajamentul.

Inițial era 15, acum sunt aceste discuții dacă să fie 15 sau 29. O să discutăm marți, că avem minivacanța aceasta, și cred că marți vom avea decizia finală între 15 sau 29, urmând să fie Hotărârea de Guvern în următoarea ședință de Guvern. Nu e complicat cum apare la televizor”, a declarat Lucian Romașcanu la B1TV.

Lucian Romașcanu a adăugat că premierul Marcel Ciolacu reprezintă cea mai bună opțiune pentru social-democrați în cursa prezidențială, subliniind că este necesar ca acesta să manifeste dorința de a candida. El s-a arătat încrezător că Marcel Ciolacu va accepta această responsabilitate și va lua în considerare această posibilitate.

Lucian Romașcanu
Lucian Romașcanu / SURSA FOTO: 40 de intrebari cu Denise Rifai

Liberalii spun că alegerile în septembrie ar afecta începutul anului școlar

În plus, Romașcanu a comentat și argumentele aduse de Nicolae Ciucă, liderul PNL, cu privire la posibila afectare a începutului anului școlar în cazul unui scrutin prezidențial în septembrie. Romașcanu a subliniat că, în ciuda acestor preocupări, școlile începeau tot în aceeași perioadă și în trecut conform vechii înțelegeri, menționând că respectarea înțelegerii inițiale este esențială.

Astfel, declarațiile lui Lucian Romașcanu reflectă atât sprijinul pentru Marcel Ciolacu în perspectiva prezidențialelor, cât și preocuparea pentru respectarea acordurilor stabilite în coaliție, în pofida argumentelor aduse de partenerii de guvernare. Aceasta ilustrează din nou tensiunile politice și eforturile de negociere în cadrul coaliției PSD-PNL în contextul alegerilor prezidențiale iminente.

„Avem o înțelegere și politică fără onoare înseamnă că nu mai facem politică, facem altceva. Deci avem alegeri în septembrie, domnul Ciucă e pe toate ecranele din perioada respectivă spunând acest lucru. Urmează ca marți să decidă dacă e 15 sau 29.

Nu există varianta de a nu fi de onoare, că nu ne putem permite să dăm cu piciorul la tot ce am construit, și la stabilitate, și la dezvoltare. Dacă nu se țin de cuvânt, e un semnal extrem de prost pentru tot viitorul politic al PNL și nu cred că se va întâmpla acest lucru”, a declarat Lucian Romașcanu.