„Noi putem construi o industrie care face în sine export. Şi care face export, alături de IT, de agricultură, de diferite tipuri de energie regenerabilă. Putem construi o industrie adevărată, sustenabilă, care nu pleacă din ţară, pentru că hotelul făcut e aici, nu închizi fabrica şi pleci în altă parte, pentru că forţa de muncă devine mai scumpă decât ţi-ai planificat, o industrie cu mari şanse de a contribui esenţial la PIB-ul României. Nu este neapărat nevoie să se facă un minister al Turismului, trebuie un reprezentant al turismului care să stea la masă cu premierul şi să fie tratat la fel ca ministrul Finanţelor. Ne trebuie o entitate în care turismul să nu fie a şaptea roată la căruţă”, a spus Lucia Morariu.

Aceasta a afirmat că operatorii privaţi s-au "cam descurcat singuri în toţi anii aceştia", dar a subliniat aportul autorităţilor locale în susţinerea turismului.

“După industrie şi autorităţile locale, pe locul trei sunt abia cele centrale care au făcut cel mai puţin, dar vă spun sincer că ne bucurăm dacă nu ne încurcă. Dacă nu există acum dorinţa sau resursa, ne dorim ca indiferent cine va veni la putere să facă în aşa fel încât să lase în pace mediul privat din turism, să se dezvolte singur. Renunţăm la scheme de ajutor de stat, dar să ne ia cât mai puţini bani pe taxe şi impozite”, spune Lucia Morariu, inclusiv în calitatea sa de manager al unei importante agenţii de turism.

Aceasta a susţinut că turismul este o şansă pentru economia României, cu condiţia ca decidenţii politici să înţeleagă domeniul şi să încurajeze incomingul.

“Cine aduce turişti străini înseamnă export, deci aduce nişte bani în ţară. Sigur, e bine că turistul român nu pleacă din ţară, contează enorm. România are clar 80% din circulaţia turistică susţinută de români şi operatorii din turism sunt foarte fericiţi pentru că alte ţări nu sunt aşa de mulţumite cu turiştii domestici. Însă, incomingul înseamnă toată lumea asta, sunt posibilităţi largi. România este o ţară mare, nu ne gândim numai la hotelurile de pe litoral, avem foarte multe staţiuni balneare şi o grămadă de unităţi de cazare care ar putea să atragă turişti în plus. De altfel, la noi la agenţie, pe partea de vacanţe în România, exceptând litoralul, în frunte sunt staţiunile balneare unde am avut o creştere de peste 100%, deci tot turiştii români sunt primii care se duc şi consumă', a apreciat Lucia Morariu.

Făcând o analiză a turismului în PIB, fostul preşedinte ANAT spune că nu poate da exemple de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, membre ale UE, cu o pondere a turismului mai mică decât România în Produsul Brut al ţării.

“Oricum, Bulgaria nu se pune, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Cehia nu se pun. Sigur, depinde şi cum cuantifici ponderea în PIB. Spre exemplu, la noi, până de curând, se cuantificau strict numai serviciile din hoteluri şi din agenţii de turism, dar activitatea pe orizontală care vine ca urmare a faptului că ai turişti în zonă nu era cuantificată. Au reuşit să facă cei de la ANT, împreună cu cei de la INS, calcule pe sistemul calculului satelit pentru a cuantifica datele. Ultima dată ajunsesem la un 2%. Este puţin faţă de ceea ce ne-am dori. Destinaţiile din ţară, altele decât litoralul, au un potenţial de dezvoltare ridicat”, a spus Lucia Morariu. Un aport semnificativ în dezvoltarea turismului l-au avut, în acest an, voucherele de vacanţă.

“Am întâlnit turişti care mergeau pentru prima dată în viaţa lor într-un concediu”

„Voucherele de vacanţă ajută foarte mult, dar nu sunt încă implementate în totalitate faţă de ceea ce legea spune în acest moment. Încă există întreprinderi de stat româneşti care mai au contracte colective de muncă care le permit să ofere primele de vacanţă în bani. Când aceste contracte vor ajunge la maturitate, tot ce înseamnă primă de vacanţă va trebui acordat numai sub formă de vouchere. Oricum, prezenţa voucherele în piaţă este esenţială pentru companiile care fac cu seriozitate activitate de turism intern. Noi avem vânzări de circa un milion de euro în acest an pentru destinaţii de vacanţă din România şi, din informaţiile mele, şi alţi operatori importanţi pentru turismul intern au simţit bine aportul voucherelor de vacanţă”, a explicat Lucia Morariu. Ea a adăugat că a întâlnit turişti care mergeau pentru prima dată în viaţa lor într-un concediu.

“Nu este vorba neapărat de oameni cu venituri foarte mici, ci pur şi simplu de oameni care nu călătoreau pentru că în concediu se ocupau de alte probleme. A nu petrece nişte vacanţe îşi pune amprenta asupra sănătăţii, la locul de muncă etc.”, a arătat aceasta.

Conform datelor prezentate de fostul preşedinte al ANAT, cererea principală vizează staţiunile balneare pentru refacere, tratament sau prevenţie ori pur şi simplu zona de SPA, dar şi foarte multe circuite făcute cu mijloace proprii auto în diferite locuri din ţară.