Este cea mai importantă veste pentru cei vaccinați. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care este pericolul pe care îl reprezintă tulpina indiană a COVID și în cazul persoanelor care au acum la purtător certificatul de vaccinare. El a făcut un apel categoric ca toți românii care s-au imunizat să aibă în continuare grijă și să respecte măsurile de protecție.

„Vedem că suntem în valul Delta al coronavirozei. Nu se punea problema dacă va ajunge, ci când va ajunge și care va fi amploarea acestui val. Din acest punct de vedere ne uităm că suntem departe de ceea ce ar trebui să facem. (…) Virusul nu ține cont nici de granițe și nici de pașapoartele de vaccinare, vă reamintesc că vaccinații se pot infecta și pot transmite boala, iar pe de altă parte este important să vedem care ar fi amploarea acestui al patrulea val”, a spus cunoscutul medic.

El a amintit de recomandările OMS, pe care, însă, România nu le respectă.

„Țările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltarea secvențierii, să stimuleze plasarea în carantină. (…) Cel mai îngrijorător este faptul că FDA și CDC au anunțat că testele RT-PCR au 10 defecte majore și intenționează să le retragă de pe piață. Am intercalat Comisia Europeană pentru a vedea dacă este vorba despre aceleași teste folosite și la noi și dacă există o strategie în acest sens”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în direct, pe B1 TV.

Medicul, semnal de alarmă asupra restricții pentru persoanele nevaccinate

În opinia sa, o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate nu ar urma să aibă efectul dorit, ci mai mult să înăsprească refuzul vaccinării.

„Orice măsură bazată pe frică, impunere, interdicție s-ar putea să aibă efectul contrar. Eu cred în consimțământul informat, a se explica beneficiile oricărui gest medical, cât să se obțină un parteneriat cu cei care vor să facă acest lucru”, a mai adăugat medicul.

Trebuie amintit că cei de la Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor au anunțat că varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în aproape toată Europa.
Astfel că, autoritățile europene trag un semnal de alarmă în ceea ce privește vigilența și continuarea procesului de vaccinare a populației.