O altă boală face ravagii: E un ucigaș tăcut

Pe lângă pandemia de coronavirus, hipotermia este o altă afecțiune de care trebuie să ne protejăm iarna. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că aceast afecțiune  este ”un ucigaș tăcut”.

În acest context, el a publicat pe pagina personală de facebook un ”Ghid de surpaviețuire în sezonul rece”. Potrivit specialistului, în această perioadă riscul de infarct miocardic crește, iar acest lucru nu trebuie neglijat.

”Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț.

Ghid de supraviețuire în sezonul rece

(Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece – pe stradă, în mașină sau acasă. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi”, a scris medicul pe pagina sa de facebook.

Ghidul de supraviețuire făcut de medic

În ghidul publicat de medic, acesta ne spune cum ne putem feri de hipotermie și unde suntem cel mai în siguranță în această perioadă. De asemenea, potrivit acestiua, vestimentația este și ea importantă.

„Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:

1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repaosul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.

4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.

5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone incalzite.

6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repaosul în frig poate duce la instalarea rapidă a degeraturilor.

7. Consumaţi lichide calde.

O altă boală face ravagii: E un ucigaș tăcut

8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

10. NU consumați alcool.

B. În maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală”, a scris medicul.

Ce trebuie să facem la locul de muncă

În ghidul făcut de medic există și o serie de reguli care trebuie respectate la locul de muncă. Alimentația este importantă, iar consumul de alcool trebuie evitat. De asemenea, temepratura de la mediul de lucru este și ea esențială, a mai menționat el.

El a mai menționat că aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate cu consumul de alcool și face un apel la populație să renunțe la acest obicei, mai ales în această perioadă.

„C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheta sursele de încălzire (sobele) pe durata nopții.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.