În anul 2017, vestea demiterii directoarei Teatrului Odeon a pornit o adevărată revoltă. O conferință de presă organizată la sediul UNITER dezvăluia un „proces” rezolvat în pripă de Primăria Capitalei. Doina Lază declara pe atunci că decizia abuzivă a Gabrielei Firea a venit în urma refuzului ei de a tăia din bugetul teatrului.

După ce au purtat mai multe discuții, un consilier de la primărie i-ar fi spus pe atunci să își caute un alt loc de muncă. Ulterior, Corpul de Control a realizat un raport la instituția teatrală. Acea discuție venea pe fondul unor tensiuni între conducerea Teatrului Odeon și Primăria Capitalei, legate de spațiile de depozitare și atelierele Teatrului Giulești, pe care edilii au dorit să le preia.

Demiterea Dorinei Lazăr venea la doar câteva zile după ce aceasta fusese reconfirmată în funcție. „Acum patru zile am primit o hârtie de la Primărie că îmi reconsfinţeşte contractul de muncă şi azi am primit că mi-l anulează”, spunea la acea vreme directoarea Odeonului.

De altfel, o curiozitate la acea vreme a fost legată de faptul că decizia de prelungire a contractului a fost semnată de Gabriela Firea, în timp ce pe demiterea Dorinei Lazăr semnătura era a viceprimarului Aurelian Bădulescu. În urma procesului câștigat pe fond de fosta directoare a Teatrului Odeon, Gabriela Firea ar urma să plătească daune morale de 1 leu.

Însă cel mai probabil, dacă decizia va rămâne definitivă în urma unui eventual recurs, actrița Dorina Lazăr ar urma să-și încaseze retroactiv sumele datorate de Primărie după demitere și până în prezent, la fel cum s-a întâmplat în cazuri similare ale unor directori de instituții de cultură demiși abuziv.

Dorina Lazăr a declarat: „Nu mă așteptam să câștig. Am mers la înfățișări, deși detest tribunalul, nu-mi place atmosfera de acolo, nu este așa cum o vedem noi în filme. Dar m-am dus pentru ca este cauza mea și pentru că voiam să aud. M-am bucurat foarte tare când m-a căutat unul dintre avocații mei cu această veste!”, a precizat actrița în vârstă de 78 de ani, citată de Libertatea.ro.