În 2017, compania Johnson & Johnson a demarat un studiu de validare a eficacității unui vaccin anti-HIV. Studiul a fost finaliazt trei ani mai târziu, iar gigantul pharma a anunțat recent rezultatele.

Mai exact, potrivit sursei citate, rezultatele furnizate de analiza primară a unui studiu clinic de fază 2b au arătat că unul dintre vaccinurile sale dezvoltate împotriva HIV nu oferă o protecţie suficientă în privința infectării cu acest virus, conform Reuters.

Studiul este cunoscut și sub denumirea de „Imbokodo” și a fost efectuat pe 2.600 de femei tinere din cinci state din Africa Subsahariană. În ceea ce privește modul de realizare, potrivit sursei citate, cercetătorii au remarcat că 63 dintre participanții care au primit placebo și 51 care au primit vaccinul Johnson & Johnson s-au infectat cu HIV, rezultând o eficiență a vaccinului de 25,2%.

Având în vedere rezultatele eșuate, compania a anunțat că studiul Imbokodo nu va mai continua. Aminti faptul că printre cei care au finanțat studiul se numără și Fundația Bill & Melinda Gates.

Johnson & Johnson demarează alt studiu

Deși studiul Imbokodo nu va mai continua, Johnson & Johnson nu își dorește să renunțe și a anunțat că studiază în continuare siguranța și eficacitatea unui alt vaccin experimental împotriva HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, dar și al persoanelor transsexuale.

Noul studiu este desfășurat în America și Europa și ar urma să fie finalizat de abia în luna marie 2024.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, cunoștințele învățate în urma studiului Imbokodo trebuie aplicate în continuare.

„Deși acesta nu este cu siguranță rezultatul studiului la care speram, trebuie să aplicăm cunoștințele învățate în urma studiului Imbokodo”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA (NIAID).

De menționat este faptul că studiul Imbokodo al vaccinului, care utilizează aceeași platformă adenovirală folosită în injecția COVID-19 de la J&J, a fost sprijinit de NIAID și de Fundația Bill & Melinda Gates.