Anunţ de ultimă oră pentru cei vaccinaţi cu două doze de vaccin anti-COVID-19!

Persoanele vaccinate cu două doze nu au suficienţi anticorpi împotriva tulpinei Omicron

Potrivit unui studiu realizat la prestigioasa Universitate Oxford, imunizarea cu două doze de vaccin împotriva coronavirusului nu furnizează o cantitate suficientă de anticorpi neutralizanţi pentru ca persoanele să fie protejate şi de către noua tulpină Omicron, depistată pentru prima oară în Africa de Sud.

Acest lucru va duce, cel mai probabil, la o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 şi la persoanele vaccinate deja cu schema completă, se arată în studiul realizat de cercetătorii de la universitatea britanică.

Rezultatele acestui studiu, încă nerevizuit, au fost publicate luni, 13 decembrie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au analizat probe de sânge de la subiecţi care au fost vaccinaţi cu două doze ale serului Pfizer-BioNTech sau ale serului AstraZeneca-Oxford.

Cu toate că a fost sesizat un nivel mai scăzut de anticorpi în faţa tulpinei Omicron, cercetătorii au subliniat că, în acest moment, nu există dovezi că acest nivel ar putea duce la un risc mai mare de boală severă, spitalizare sau deces la persoanele imunizate cu două doze de vaccin anti-COVID.

Matthew Snape, profesor la Oxford şi coautor al lucrării, explică: “Aceste date sunt importante, dar reprezintă doar o parte a tabloului. Ele se referă doar la anticorpii neutralizanţi după a doua doză, dar nu ne spun nimic despre imunitatea celulară, iar acest lucru va fi de asemenea testat.”

Noi restricţii în Marea Britanie din cauza Omicron: “Se răspândeşte într-un ritm fenomenal”

În altă ordine de idei, luni, 13 decembrie, Guvernul condus de premierul Boris Johnson a anunţat că sunt necesare noi măsuri în Regatul Unit pentru a opri răspândirea cazurilor de infectare cu Omicron şi a câştiga astfel timp pentru a înţelege caracteristicile acestei variante care se transmite într-un “ritm fenomenal”, numărul cazurilor dublându-se la fiecare 2-3 zile, relatează agenţia Reuters.

Parlamentarii britanic vor vota marţi un set de măsuri în acest sens, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice, prezentarea certificatului verde pentru accesul în anumite incinte sau telemunca obligatorie acolo unde este posibil.

“Ne confruntăm cu un val masiv de (cazuri de infectare cu varianta) Omicron şi aceste măsuri din ‘Planul B’ sunt vitale pentru a câştiga timp astfel încât să administrăm cât mai multe doze booster”, a transmis purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

“Ceea ce am aflat despre această nouă variantă, Omicron, în ultima săptămână este că, înainte de toate, se răspândeşte într-un ritm fenomenal. (…) Numărul infectărilor se dublează la fiecare două sau trei zile, aşadar va fi un val masiv de infecţii”, a declarat şi ministrul Sănătăţii, Savid Javid.

Acesta a adăugat că “două doze de vaccin nu sunt suficiente, este nevoie de trei doze – cu doza booster” pentru a fi protejaţi împotriva Omicron.