Sâmbătă, cercetătorii israelieni au trasnsmis că schema de vaccinare din trei doze de ser anti-Covid-19 Pfizer-BioNTech oferă protecție imunitară împotriva Omicron, informează Reuters.

„Vestea cea bună este că doza ‘booster’ creşte această protecţie împotriva Omicron”

Descoperirea recentă a experților medicali israelieni este similară cu rezultatele obținute de companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech. Informațiile înregistrate susțin ipoteza că doza de supra-rapel („booster”) a vaccinului ar putea avea un puternic impact imunitar împotriva Omicron. Cercetarea de laborator a fost realizată de Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

În timpul investigației medicale au fost comparate probe sangvine prelevate de la 20 de oameni vaccinți cu două doze cu cele recoltate de la alte 20 de persoane vaccinate cu doze „booster”. Rezultatele studiului medical au demonstrat că doza „booster” crește protecția împotriva Omicron de „câteva sute de ori”.

„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta. Vestea cea bună este că doza ‘booster’ creşte această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori.

Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza ‘booster’. Ea este totuşi mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a explicat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase al Sheba Medical Center.

Omicron poate să evite parțial protecția oferită de două vaccinuri

Oamenii de ştiinţă din Israel au explicat că în analiza lor de laborator a fost folosit virusul real Sars-CoV-2, pe când Pfizer şi BioNTech au utilizat un pseudovirus, care a fost modificat prin inginerie genetică pentru a conţine mutaţiile noii tulpini Omicron.

Informațiile respective au fost publicate după ce o cercetare medicală din Africa de Sud a descoperit că Omicron poate să evite parţial protecţia furnizată de două doze de ser anti-COVID-19.