Potrivit Bloomberg, furia mamelor, soțiilor și fiicelor soldaților ruși care au pierit în Ucraina ar putea genera nemulțumirea opiniei publice. Mașinăria de propagandă a lui Vladimir Putin a construit imaginea unei națiuni puternice, cu un lider dur și o armată disciplinată, încercuită de dușmani.

Deși Rusia a invadat Ucraina și există numeroase dovezi că soldații ruși s-au dedat la jafuri și violuri, zeci de panouri publicitare de pe marginea drumurilor din Rusia portretizează soldații căzuți în Ucraina sub sloganul „eroul victoriei”. Asta în ciuda faptului că nu există o victorie reală. Un alt slogan spune „Nu lăsăm pe niciunul din oamenii noștri în urmă!”, deși au abandonat cadavrele soldaților ruși în noroi sau în morgile ucrainene improvizate.

Pierderile Rusiei în Ucraina sunt deja uriașe, chiar dacă numărul real al victimelor este greu de aflat, deoarece cifrele oficiale nu au mai fost făcute publice din 25 martie. Chiar și atunci, cifrele erau mai mici. Moscova susținea că 1.351 de militari ruși au fost uciși, în vreme ce Ucraina vorbea de 30.000 de morți în rândul inamicului. Chiar dacă ar fi vorba de jumătate din această cifră, după cum susținea Ministerul britanic al Apărării, ea nu este departe de numărul victimelor pe care URSS le-a avut în Afganistan.

Victoria mamelor soldaților din Afganistan și Cecenia

În anii 80, cadavrele soldaților ruși erau aduse din Afganistan în sicrie de zinc sigilate. Ulterior, încurajate de Glasnostul și Perestroika lui Gorbaciov, mii de mame furioase au început să ceară informații despre cum le-au murit fiii. Ele au dus o campanie activă împotriva recrutării tinerilor și, pentru prima dată, au forțat armata sovietică să vină cu răspunsuri, notează Bloomberg.
Comitetul Mamelor Soldaților a rămas activ și în timpul primului război cecen, când au mărșăluit spre capitala Groznîii, reușind să-și aducă fiii acasă și adunând dovezi despre cei uciși și răniți. La fel de curajoase s-au dovedit și mamele soldaților care au pierit la bordul submarinului nuclear Kursk, în Marea Barents.

Altfel stau lucrurile azi

Dar, notează Bloomberg, în 2022 lucrurile stau complet diferit. Capacitatea mamelor și soțiilor soldaților ruși de a face presiuni asupra armatei pentru mai multă transparență, la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, a fost posibilă într-un context de libertate relativă a mass-media, datorită reformelor Perestroikăi și a haosului care a urmat.

În prezent, propaganda Kremlinului este omniprezentă, presa este controlată cu mânâ de fier și există puțină toleranță față de orice fel de protest. Gulnaz Sharafutdinova de la King’s College din Londra, spune că, spre deosebire de Afganistan sau de primul război din Cecenia, cei implicați în conflictul din Ucraina nu sunt recruți, ci soldați contractați, tineri care caută o cale de ieșire din sărăcie.

Dar cu fiecare moarte și cu fiecare eșec al Rusiei, ficțiunea este tot mai greu de susținut, iar întrebările tot mai presante. Cu fiecare crucișător rus scufundat sau cu orice regiment distrus de rezistența ucraineană, riscurile cresc.

Ucraina știe să profite

Ucraina a găsit și aici o oportunitate care poate fi exploatată. Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel direct la mamele soldaților ruși, iar guvernul de la Kiev a înființat o linie telefonică și administrează un canal Telegram și un site cu fotografii ale celor capturați pentru a veni în sprijinul familiilor care-și caută rudele.

După cum subliniază Ben Noble, de la University College London, victimele ruse și dificultățile economice majore vor testa limitele propagandei și represiunii regimului de la Kremlin. Mamele și soțiile nu pot să-l răstoarne de la putere pe Putin sau să pună capăt războiului. Dar durerea lor și numărul tot mai mare de victime, pe care mass-media de stat nu le poate ascunde, vor păta imaginea armatei și a statului, cu consecințe imprevizibile, conchide Bloomberg.