Ministrul Afacerilor Externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a explicat că investițiile statului său în Rusia sunt acum „foarte mult analizate”.

În prezent, Qatar nu se grăbește să își sporească investițiile în Kremlin, așteptând să apară „un mediu mai bun și mai multă stabilitate politică” în Rusia.

„În acest moment, cu situația actuală, nu ne gândim la noi investiții acolo. Chiar și în Europa, până când nu vom avea o oarecare claritate în ceea ce privește stabilitatea situației… Ei bine, nu întreaga Europă, dar zonele în care simțim că există anumite tensiuni sau că am putea avea vreun risc politic, pentru că trebuie să privim situația din toate dimensiunile”, a declarat șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani pentru CNN la Forumul de la Doha.

Autoritatea de Investiții din Qatar (QIA) are investiții semnificative în gigantul petrolier rus Rosneft, despre care șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a spus că nu vor crește curând.

Acesta a adăugat că Qatarul este împotriva oricărui act de agresiune militare sau a folosirii puterii împotriva unui stat suveran, dar și-a păstrat deschise canalele de comunicare atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a declarat că discută la telefon frecvent cu omologii săi din Rusia și Ucraina „pentru a oferi ajutorul sau contribuția pentru a detensiona situația și a pune capăt acestui război”. Acesta a spus că, recent, a fost la Moscova, unde a avut o întrunire oficială cu ministrul de Externe Serghei Lavrov.

De asemenea, emirul Qatarului a transmis că țara sa oferă continuu ajutor umanitar refugiaților de război din Ucraina.

Emirul Qatarului: Suntem alături de refugiați și de victimele acestui război nedrept

Vorbind la deschiderea Forumului de la Doha, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani a reinterat că Qatar este împotriva oricăror agresiuni militare care afectează direct suveranitățile naționale.

„Suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovați și refugiați care sunt victimele acestui război nedrept și ale calculelor geopolitice”, a afirmat acesta.

Reamintim că Qatar este un important furnizori de gaze naturale lichefiate, care acum a ajuns în centrul atenției deoarece țările europene se grăbesc să scape de dependența de gazul rusesc.

În prezent, România și restul țărilor europene din blocul comunitar vor cumpără gaze naturale la comun pentru a scăpa definitiv de dependența de Rusia. Comisia Europeană va coordona toate achizițiile de gaz natural.

Uniunea Europeană vrea să scape de dependența de gazul rusesc!

Comisia Europeană va coordona toate achizițiile de gaz natural pentru a negocia un preț avantajos pentru Uniunea Europeană, limitând scumpirile actuale.

Întrucât țările europene intenționează să scape de dependența de Rusia, UE a decis să cumpere gaze naturale din Statele Unite ale Americii, Norvegia, Qatar și Algeria, potrivit AFP.

„Comisia a fost mandatată să folosească mai multe instrumente de piață, în particular plafonarea prețurilor. Dar, din punctul meu de vedere, cea mai constructivă măsură pe care am decis-o e că, pentru prima oară, Comisia e mandatată să achiziționeze la comun (gaze)”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, după ședința oficială de la Bruxelles.

„Statele Unite vor furniza Uniunii Europene cel puțin încă 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat, anul acesta. Asta înlocuiește cantitatea de gaz lichefiat rusesc pentru 2022”, a spus Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene.

„Statele Unite sunt mult mai puțin dependente de gazele rusești decât Europa. Tranziția energetică este acum, pentru Europa, nu numai o chestiune de schimbare climatică, ci de geopolitică”, a completat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

De asemenea, Republica Moldova, Ucraina și Georgia vor putea face achiziții de gaze naturale împreună cu Uniunea Europeană.