Un val de atacuri care au vizat antene de comunicații 5G din Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Cipru, Belgia, dar și alte țări europene a avut loc în ultima perioadă, din cauza răspândirii unor teorii ale conspirației pe rețelele de socializare.

Peste 60 de atacuri

Peste 60 de atacuri care au vizat antene 5G din Marea Britanie au avut loc, în ultima perioadă, premierul Boris Johnson declarând că aceste incendieri au fost cauzate de “o teorie a conspirației nebună”. În Olanda, au avut loc 22 de astfel de atacuri, în Irlanda trei, în Cipru 2 și câte unul în Belgia, Italia, Suedia și Finlanda, informează stirileprotv.ro, citând un material realizat de publicația Politico.

Teoria conspirației

Teoria potrivit căreia tehnologia 5G cauzează grave probleme de sănătate a invadat Internetul de la apariția acesteia. Însă, abia în 2020, după ce au apărut informații că tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19 în lume, atacurile asupra acestor rețele de comunicații s-au înmulțit.

Planuri de atac pe TikTok

Hanna Linderstål, o cercetătoare din Stockholm, a analizat timp de mai mulți ani grupurile online care se opun acestei tehnologii și a descoperit că nemulțumirile s-au accentuat atât de mult până la punctul în care atacurile au fost puse la cale pe rețelele sociale, precum Twitter, Facebook, Youtube sau chiar și, mai nou, aplicația TikTok.

5G, inamicul oamenirii

“Oamenii văd aceste filmări și devin și mai nervoși. Toată lumea este speriată. Toată lumea poate deveni o țintă. Jumătate din video-urile despre 5G arată oameni care pretind că sunt doctori sau cercetători, iar cealaltă jumătate sunt cu oameni care filmează păsări moarte lângă antene 5G. Cei care crează un astfel de conținut sunt foarte buni, crează povești, este ca un trailer de film”, a declarat Hanna Linderstål. Potrivit Politico, Organizația Mondială a Sănătății a precizat, într-o evaluare, că există puține dovezi că aceste antene ar provoca probleme de sănătate.

Fără dovezi

„Până în prezent și după multe cercetări efectuate, niciun efect negativ asupra sănătății nu a fost legat cauzal cu expunerea la tehnologiile wireless. Până în prezent, doar câteva studii au fost efectuate privind frecvențele care vor fi utilizate de 5G“, a anunțat OMS. În plus, OMS a plasat teoria privind relația dintre 5G și coronavirus în topul listei cu fake-news despre Covid-19, pentru a contracara valul de dezinformare în timpul pandemiei.