Ce se va întâmpla cu sistemul Windows?

La o prezentare desfășurată înaintea conferinței anuale pentru dezvoltatori, compania a dezvăluit o nouă gamă de tehnologii Windows, pe care le numește PC-uri Copilot+, plus funcții generative bazate pe inteligență artificială, precum Recall. 

Acestea ajută utilizatorii să găsească aplicații, fișiere și alt conținut pe care l-au vizualizat în trecut. Copilot, marca Microsoft IA generativă, va fi în curând integrat mult mai bine în experiența Windows 11. Deja, noi dispozitive Microsoft Surface sunt pe drum.

Iată despre ce este vorba, conform Techcrunch.

PC-uri Copilot+

PC-urile Copilot+ reprezintă viziunea Microsoft despre hardware-ul emblematic al Windows, în primul rând inteligența artificială. Toate includ cipuri dedicate, numite NPU, pentru a alimenta experiențe AI, precum Recall. Se livrează cu RAM 16 GB, asociat cu stocare SSD.

Primele PC-uri Copilot+ vor conține cipurile Qualcomm Snapdragon X Elite și Plus, despre care Microsoft susține că oferă până la 15 ore de navigare pe web și 20 de ore de viață a bateriei video. Producătorii de cipuri Intel și AMD se angajează să construiască procesoare pentru dispozitivele Copilot+ în parteneriat cu o serie de producători, inclusiv cu Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo și Samsung.

PC-urile Copilot+  pornesc de la un preț de 999 USD, iar unele sunt disponibile pentru precomandă.

Surface Pro și Laptop Surface

Dispozitivele Surface dezvăluite de Microsoft, laptopul Surface și Surface Pro, se concentrează pe performanță și baterie. Cel mai recent laptop Surface – disponibil cu un ecran de 13,8 sau 15 inchi – a fost reproiectat cu „linii moderne” și rame mai subțiri ale ecranului. 

Durează până la 22 de ore la încărcare și este cu până la 86% mai rapid decât Surface Laptop 5, spune compania. De asemenea, acceptă Wi-Fi 7 și are un touchpad cu feedback haptic.

În ceea ce privește noul Surface Pro, Microsoft spune că este cu până la 90% mai rapid decât Surface Pro din generația anterioară (Surface Pro 9) și are un nou OLED cu afișaj HDR, Wi-Fi 7 (opțional 5G) și o cameră frontală ultrawide îmbunătățită. 

De asemenea, tastatura sa detașabilă – care a fost întărită cu fibră de carbon suplimentară – are acum feedback haptic.

Recall

Următoarea funcție Recall a Windows 11 poate „reține” aplicațiile și conținutul accesat de un utilizator pe computerul său cu săptămâni sau chiar cu luni în urmă, de exemplu, ajutându-l să găsească un chat Discord. Utilizatorii pot folosi cronologia Recall pentru a „merge înapoi” și pot explora fișiere precum prezentările PowerPoint pentru a evidenția informații relevante pentru căutările lor.

Microsoft spune că Recall poate crea asocieri între culori, imagini și multe altele, pentru a permite utilizatorilor să caute practic orice pe computere în limbaj natural (nu e diferit de tehnologia startup-ului Rewind). Compania susține că toate datele utilizatorilor asociate cu Recall sunt private – și nu sunt folosite pentru a antrena modele AI, ceea ce este foarte important.

O nouă funcție numită Super Rezoluție poate restaura fotografiile vechi prin creșterea automată a acestora. Copilot poate să analizeze imagini pentru a oferi utilizatorilor idei pentru compoziții creative. Printr-o caracteristică numită Cocreator, utilizatorii pot genera imagini și, de asemenea, pot cere modelului AI să urmeze ceea ce desenează pentru a schimba sau a modifica imaginea.

microsoft
SURSA FOTO: pixabay.com

Windows Copilot Runtime

Funcționarea capabilităților Recall și Super Resolution este dată de Windows Copilot Runtime, o colecție de 40 de modele AI generative, alcătuind ceea ce Microsoft descrie drept „un nou strat” de Windows. 

În tandem cu indexul semantic, un sistem bazat pe vectori pentru un PC Copilot+ individual, Windows Copilot Runtime permite aplicațiilor generative bazate pe inteligență artificială – inclusiv aplicații terță parte – să ruleze fără a necesita conexiune la internet.

CapCut, popularul editor video de la proprietarul TikTok, ByteDance, va folosi Windows Copilot Runtime pentru a-și accelera funcțiile AI.