Ludovic Orban, fostul lider PNL, înlocuit de Florin Cîțu cu sprijinul lui Klaus Iohannis, a vorbit duminică, la Realitatea PLUS, despre faptul că nu o să mai dureze mult până când „toate formațiunile politice” vor vota suspendarea din funcție a președintelui.

„Avem un Presedinte care a luat-o razna complet. Se comporta ca un turist strain in Romania, ignorandu-si complet obligatiile pe care le are fata de cetateni romani si actionand evident impotriva interesului Romaniei”, a explicat Orban aseară vorbind despre Klaus Iohannis.

„Cred ca nu isi termina mandatul, va spun sincer”, a adăugat el. „Eu cred ca in curand toate formatiunile politice or sa voteze (suspendarea din functie a sefului statului)”, a mentionat fostul lider PNL.

Întrebat dacă crede în varianta suspendării preşedintelui, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.

Orban promite că se va implica direct pentru suspendarea lui Iohannis

Mai mult, fostul președinte PNL spune se va implică total într-un demers de demitere din funcție a șefului statului.

„Suspendarea președintelui. Aici trebuie să știm foarte clar că suspendarea duce la referendum și la demitere și aici eu va spun cu extrem de mare seriozitate și responsabilitate, având o parte de răspundere pentru realegerea lui Iohannis în 2019, deși atunci era cu totul și cu totul altceva și nimic nu indică va va putea să ajungă într-o asemenea spirală a nebuniei, mă voi implică cu toate forță pentru demiterea președintelui. E cel mai mare rău, la ora actuală cel mai mare rău din viață politică, cel care a determinat criză este Klaus Iohannis”, a mai anunțat Ludovic Orban.

Ce spune Constituția privind suspendarea președintelui

ARTICOLUL 95 din Constituția României vorbește despre suspendarea șefului statului din funcție:

Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.