Liderul PSD, Liviu Dragnea și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu au reluat discuția despre amnistie și grațiere într-una dintre ultimele zile ale anului care se încheie, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. 

Miza ar fi acum convingerea ministrului justiției, Tudorel Toader, să-și pună avizul pe OUG. Este ultimul ultimul pas înainte ca visul marilor anchetați sau condamnați din politică să devină realitate.

Premierul Dăncilă a făcut o primă concesie. A declarat, la o întâlnire înainte de Crăciun cu jurnaliștii, că o primă condiție pentru OUG pe amnistie și grațiere este asumarea ei de către ministrul justiției.

Tudorel Toader s-a eschivat până acum în toate modurile posibile. Tăriceanu l-a susținut din calcul politic. O amnistie și grațiere dată cu girul său i-ar spulbera ambițiile de candidat la prezidențiale. Nu este clar însă dacă a ajuns totuși la o înțelegere cu Dragnea, după ce liderul PSD a relansat discuția despre candidatul comun la prezidențiale lansand deschisă opțiunea între el și liderul ALDE.

Cert este că liderul PSD crește presiunea pe ministrul justiției. Înainte de plecarea în vacanța de Anul Nou, Dragnea l-a avertizat pe Tudorel Toader că răbdarea lui a cam luat sfârșit. ”Vine un moment când aprecierea faţă de un om nu mai poate compensa lipsa de decizie a acestuia”, a spus Dragnea la Antena 3, cerându-i explicit ministrului justiției să se prezinte cât mai repede cu ordonanța de urgență pe modificarea Codurilor Penale.

N-ar fi exclus ca utilizând acest pretext, ministrul justiției să introducă în viitorul OUG cu modificări la Codurile Penale o serie de prevederi care echivaleze cu măsuri de amnistie și grațiere. Precedent există.

Așa s-a întâmplat, de pildă, cu dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu prin OUG 13, care echivala cu o amnistie mascata. Dragnea ar fi beneficiat din plin prin introducerea pragului pentru abuz, dacă OUG13 n-ar fi provocat cele mai mari proteste de la căderea comunismului.

Liderul PSD nu este singurul interesat de ștergerea trecutului penal cu buretele amnistiei și grațierii. Oameni de afaceri puternici, marii fugari ai României, gen Puiu Popoviciu sau Alexander Adamescu, au împins ideea amnistiei în scrisoarea pe care fostul primar al New York-ului, Rudolf Giuliani, a trimis-o președintelui Klaus Iohannis la sfârșitul lunii august.

SURSA: g4media.ro