O informaţie surprinzătoare a apărut miercuri seara. Sociologul Marius Pieleanu a declarat în direct la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor, că, potrivit informaţiilor primite de el, PSD ar urma să o propună drept ministru al Justiţiei pe judecătoarea Gabriela Bîrsan.

Gabriela Bîrsan este soţia profesorului Corneliu Bîrsan, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în perioada 1998-2013. Corneliu Bîrsan a pierdut funcţia de la CEDO în contextul dosarului penal în care era implicată soţia sa. Timp de 4 ani, Gabriela Bîrsan nu a avut niciun venit, pentru că a fost suspendată din activitate. În luna mai 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a achitat-o definitiv pe Gabriela Bîrsan, fost preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Instanţei Supreme, în procesul de corupţie în care era anchetată de DNA, alături de alţi trei magistraţi de la Instanţa Supremă.

În rechizitoriu, procurorii au vorbit, la momentul trimiterii în judecată a judecătoarelor, despre interesul omului de afaceri Gabriel Chiriac, care ar fi pornit de la faptul că firmele sale au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituţii ale statului, prin care au contestat la instanţe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate, au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului ar fi dus la pierderea unor sume de bani importante. Astfel, potrivit DNA, omul de afaceri, prin intermediul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, a contestat amenda într-unul din dosare, aşa încât recursul la Secţia de Contencios Administrativ si Fiscal a ÎCCJ, unde şefa secţiei era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secţie era tot o prietenă a avocatei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu, realizând şi el la rândul său legătura de prietenie, la momentul potrivit, când avea multe cauze şi cereri de strămutare pe rolul instanţe supreme de control judiciar, i-au creat convingerea că soluţionarea în favoarea sa este posibilă.

În luna aprilie a acestui an s-a vorbit despre pensionarea judecătoarei Gabriela Bîrsan.