Parlamentul European o cheamă pe Viorica Dăncilă în plen, în octombrie, să dea explicaţii cu privire la violenţele din 10 august, au precizat surse politice pentru „Adevărul“.

Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, care e formată din preşedinţii grupurilor politice din PE, a decis, la propunerea Verzilor Europeni, să convoace o dezbatere plenară despre violenţele de la protestul din România din 10 august.

În mod uzual, la astfel de dezbateri este invitat premierul ţării în cauză. ​ Dezbaterea va avea loc în sesiunea plenară de la Strasbourg din 1-4 octombrie.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţă Victoriei.

Procurorii au inregistrat 651 de plangeri depuse de protestatari impotriva jandarmilor.

Comisia de apărare din Senat a scos marţi de pe ordinea de zi audierea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, pe tema protestului din 10 august. Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a aparţinut senatorului Şerban Nicolae, pe motiv că invitaţia nu a fost stabilită de toţi membrii Comisiei, ci doar de o parte a conducerii acestui for, fără respectarea regulamentului.

La audieri fuseseră invitate mai multe persoane – Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, şi ministrul Carmen Dan, pentru a oferi detalii legate de cauzele violenţelor care au avut loc în Piaţa Victoriei.

 


Te-ar putea interesa și: