Co-fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dat lovitura. El a vândut în 2019 acţiuni ale grupului în valoare de 8,2 miliarde de dolari, la preţul actual al titlurilor, iar participaţia sa a scăzut de la 6,2% la 4,8%. Aceste informații se regăsesc în declaraţiile anuale depuse vineri la autoritatea de reglementare bursieră, transmite Reuters.

Preţul acţiunilor Alibaba a crescut cu  aproximativ 40% de când Ma a raportat, anul trecut, că deţine o participaţie de 6,2% la grupul de comerţ electronic.

Performanţele extraordinare ale acţiunilor Alibaba au fost ajutate de creşterea peste estimări a profiturilor, în pofida încetinirii economiei chineze, datorită intensificării comerţului electronic în timpul pandemiei de Covid-19.

O altă persoană importantă, vicepreedintele executiv al Alibaba, Joseph Tsai, şi-a redus la rândul său participaţia la grup, în aceeaşi perioadă, de la 2,2% şa 1,6%. Vineri, acţiunile vândute valorau 3,3 miliarde de dolari.

Atât Ma cât şi Tsai şi-au redus treptat implicarea în operaţiunile curente ale Alibaba, de când a fost anunţat că Daniel Zhang va deveni președintele Alibaba în locul lui Ma. Zhang şi-a preluat atribuţiile de preşedinte în septembrie 2019.

Trebuie amintit că la sfârșitul lui 2019, gigantul chinez Alibaba.com a reușit să depășescă recordul în materie de vânzări de Ziua Celibatarilor.

În  ediţia din 2019, a 11-a, cele mai vândute produse au fost gadgeturile electronice şi produsele de modă, au declarat directori ai companiei. La acest eveniment, echivalentul chinezesc al Black Friday şi al Cyber Monday, au participat peste o jumătate de miliard de persoane, din mai multe ţări.

Ziua Celibatarilor atrage vânzări mult mai mari faţă de cele două evenimente de cumpărături asemănătoare din Statele Unite. Astfel, în cele cinci zile de Black Friday din SUA au avut loc vânzări de 25 de miliarde de dolari, în timp ce Cyber Monday a generat vânzări de sub 8 miliarde de dolari. Alibaba a anunţat atunci că a atras primul miliard de dolari de vânzări în numai 68 de secunde.