Pe locul al doilea în topul vizitatorilor sunt englezii, cheltuielile celor 90.000 de londonezi ridicându-se la 118 milioane de dolari. Podiumul este completat de turiștii din Amsterdam, cele 82.000 de persoane cheltuind la București 89 de milioane de dolari. Surprinzător, italienii lasă cei mai mulți bani în România, chiar dacă nu sunt cei mai numeroși vizitatori. Potrivit indexului, din Roma vin către București 63.000 de persoane, cheltuielile lor ridicându-se la 329 de milioane de dolari, iar din Milano vin 44.000 de persoane ale căror cheltuieli se ridică la 231 de milioane de dolari. De unde mai vin alți turiști? Tel Aviv (63.000 de persoane), Frankfurt (55.000), Munchen (53.000 de persoane), Viena (41.000), respectiv Bruxelles (33.000 de persoane).

Unde le place românilor să călătorească? Cei mai mulți aleg Viena (164.000 de persoane) unde cheltuie 146 de milioane de dolari, Istanbul (148.000 de persoane) unde cheltuie 113 milioane de dolari, respectiv Londra (99.000 de persoane). Românii aleg, de asemenea, Roma (83.000 de persoane), Paris (84.000), Milano (65.000) și Madrid (49.000).

Cel mai vizitat oraș

Susţinută şi de Jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, dar mai ales, de Jocurile Olimpice, Londra rămâne destinaţia turistică numărul unu din întreaga lume, conform studiului anual Global Destination Cities Index, comandat de MasterCard Worldwide. Pentru al doilea an la rând, raportul estimează că Londra va atrage cele mai multe cheltuieli transfrontaliere, depăşind oraşe precum New York, Bangkok, Paris şi Singapore.

În ceea ce priveşte numărul turiştilor străini, raportul estimează că oraşele Rio de Janeiro (cu un procent de 28,6%), Tokyo (cu un procent de 21,5%), Abu Dhabi (cu 17,9%), Tunis (cu 17,7%), Istanbul (cu 14,7%) şi Toronto (cu 7,6%) vor înregistra cele mai mari creşteri în regiunile lor. În plus, zona Asia/Pacific (cu un procent de 9,5%) va avea cea mai mare creştere din 2012, dintre toate regiunile globului. Conform studiului, în ciuda contextului economic afectat de criză, numărul total al turiştilor internaţionali este preconizat să înregistreze creşteri de 5,7%, iar cheltuielile realizate de aceştia de 10,6%, comparativ cu anul precedent, pentru toate oraşele din Top 20. Pentru a vedea studiul sub forma unei hărţi interactive, vă rugăm accesaţi acest link.

Atraşi de muzeele reprezentative, restaurantele şi teatrele de top, precum şi de mediul de afaceri flexibil, turiştii care vin în Londra vor cheltui mai mult decât media pe cap de turist preconizată pentru restul oraşelor incluse în raport. Londra, centru global comercial, este pe cale de a deveni, de asemenea, o capitală a plăţilor fără numerar, în viitorul nu foarte îndepărtat. MasterCard estimează că, în Marea Britanie, tranzacţiile electronice ar putea detrona plăţile cu numerar până în 2025 .

Ann Cairn, President International Markets, în cadrul MasterCard Worldwide, declară că „acest raport creionează o imagine a unei lumi chiar mai interconectate decât credeam, unde tranzacţiile electronice joacă un rol important în stimularea comerţului global. Dacă analizăm modul în care turiştii străini cheltuiesc, este clar că numerarul nu le mai îndeplineşte cererile pentru plăţi simple, inteligente şi în siguranţă.”. „Londra şi-a menţinut, încă o dată, poziţia în top, într-un moment în care toate privirile sunt îndreptate înspre noi”, comentează primarul Londrei, Boris Johnson. „Mai mult, anticipăm sosirea unui număr mai mare de turişti străini şi în lunile care urmează. Fiind unul dintre cele mai importante centre globale de afaceri şi de divertisment, suntem mândri că ne situăm în vârful topului celor mai vizitate destinaţii turistice din lume”, completează aceasta.

Studiul MasterCard Global Destination Cities Index clasifică oraşele din punct de vedere al numărului de vizite ale turiştilor străini şi al cheltuielilor transfrontaliere realizate de aceştia în destinaţiile respective. De asemenea, studiul face previziuni pentru 2012 cu privire la creşterea numărului de vizitatori şi pasageri. Această cercetare nu se bazează pe volumele sau tranzacţiile realizate cu carduri MasterCard.

MasterCard Worldwide Index of Global Destination Cities este realizat pe baza informaţiilor cu privire la zborurile internaţionale şi capacitatea de zbor, oferite de OAG Global, furnizor al datelor internaţionale din domeniul aviaţiei. Orarele de zbor sunt, de asemenea, folosite pentru a calcula frecvenţa de zbor dintre perechi de oraşe. Companiile aeriene publică în mod regulat şi istoricul load factor-ului (coeficientului de încărcare) şi programul zborurilor viitoare, indicatori luaţi în calcul pentru a estima numărul plecărilor în străinătate şi pentru a previziona plecările de anul următor.

La orice zbor, există turişti care au vizitat ţara de plecare, rezidenţi ai oraşului destinaţie care se întorc după ce au vizitat ţara din care pleacă, şi o a treia categorie: non-rezidenţi, care trec prin ţara de plecare şi apoi prin oraşul de primă destinaţie, pentru a ajunge ulterior într-un al doilea punct de destinaţie. Acest grup poate reprezenta o mică proporţie dintre pasageri în oraşele care nu sunt, în mod tradiţional, puncte de legătură, dar poate fi într-o proporţie considerabilă în oraşele puncte de legătură, precum Singapore, Amsterdam sau Frankfurt.