Reşedinţa judeţului Harghita, Miercurea-Ciuc, căci despre ea este vorba, a intrat în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţ din primul trimestru al acestui an. Vânzătorii de apartamente din acest oraş cereau la sfârşitul lunii martie 820 euro/mp, ceea ce reprezintă o creştere de 17,8% faţă de începutul anului, dovadă a unei cereri sporite, potrivit platformei Analize Imobiliare, susţinută de siteul de anunţuri imobiliare.ro. Evoluţia este net superioară faţă de următorul oraş din clasament. În Drobeta Turnu-Severin, apartamentele s-au scumpit cu 7,7%, în aceeaşi perioadă, iar acum se vând cu 570 euro/mp, iar în Suceava preţurile au crescut cu 7,4%, până la 780 euro/mp.

CITIŢI ŞI Oraşul în care apartamentele sunt mai scumpe decât în perioada de boom imobiliar

Astăzi, o familie cu venituri medii din Miercurea Ciuc trebuie să accepte un grad de îndatorare de 28,2% dacă vrea să cumpere un apartament cu două camere printr-un credit Prima Casă, potrivit calculelor Capital. Spre comparaţie, locuinţele din capitala Harghitei sunt mai puţin accesibile decât în Bucureşti. În Miercurea Ciuc ai nevoie de 7,9 ani pentru a cumpăra un apartament dintr-un salariu mediu, în timp ce în Bucureşti timpul necesar este de doar 6,7 ani. Motivul este dat de dezechilibrul dintre venituri şi preţurile locuinţelor. Practic, dacă o familie din Miercurea-Ciuc se împrumută astăzi pe 30 de ani prin Prima Casă, pentru a cumpăra un apartament cu două camere în valoare de 41.000 euro, va fi nevoită să suporte o rată lunară de  200 de euro.

CITIŢI ŞI Efectul inflaţiei record: Ratele românilor au crescut vizibil în ultimele trei luni

Deocamdată, această familie ar plăti un sfert din veniturile lunare pe rata bancară, însă în eventualitatea probabilă a dublării dobânzi ROBOR, ponderea ratei în venituri ar creşte la 30%. Eurostat defineşte o familie ca fiind „supraîmpovărată” atunci când costurile de locuire totale reprezintă peste 40% din venitul net. Drumul până la acest procent este destul de scurt.

Cele mai ieftine oraşe

 

La polul opus, oraşele cu cele mai mici creşteri de preţ consemnate în primul trimestru al anului sunt Alexandria, Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Bistriţa, unde pretenţiile proprietarilor de apartamente au scăzut uşor sau au crescut cu maxim 1,1%, conform Analize Imobiliare.

Cele mai ieftine locuinţe din ţară se găsesc în Reşita, Giurgiu, Alexandria, Drobeta Turnu-Severin şi Târgovişte. În aceste reşedinţe de judeţ preţurile variază între 470 euro/mp util şi 590 de euro/mp util.

Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Craiova. Aici, preţurile sunt cuprinse între 1.480 euro/mp util şi 1.080 euro/mp util.