Recomandări la nivel internațional privind schimbările climatice

La începutul acestui an, Comisia Europeană a făcut publică o evaluare detaliată care prevede o serie de modalități pentru îndeplinirea obiectivului convenit, acela de a face Uniunea Europeană neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pe baza acestei evaluări, se recomandă o reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990. Comunicatul prezintă o serie de condiții politice care facilitează atingerea obiectivului. Acestea includ asigurarea competitivității industriei europene, un accent mai mare pe o tranziție echitabilă și un dialog strategic cu sectoarele industrial și agricol. Recomandările sunt o continuare a inițiativei Pactului Verde European (European Green Deal) lansată în 2020. Rezultatele conferinței ONU, COP28, privind schimbările climatice, desfășurată în Dubai la finalul anului 2023 arată că restul lumii se îndreaptă în aceeași direcție.

Printre recomandările Comisiei Europene se numără și creșterea eficienței energetice, ca soluție pentru atingerea obiectivului stabilit. Tehnologiile caselor inteligente, precum cele oferite de Somfy, pot juca un rol semnificativ în atingerea obiectivelor de mediu prin gestionarea eficientă a energiei.

Rolul soluțiilor inteligente în economisirea energiei

În lumea de astăzi, în care preocupările legate de mediu și economisirea energiei devin din ce în ce mai importante, soluțiile pentru case inteligente devin un element crucial al clădirilor moderne. Prin utilizarea tehnologiilor avansate, precum rulourile și jaluzelele exterioare automatizate, sistemele de gestionare a energiei și senzorii solari, putem nu doar să creștem confortul locuinței, ci și să reducem semnificativ consumul de energie și costurile de operare. Cu toate acestea, este esențial să începem cu lucrurile de bază, precum ferestrele. Acestea sunt principala sursă de energie solară într-o clădire. Lumina soarelui care trece prin fereastra unei camere generează în medie 500 W/m2. Acest aspect are un impact semnificativ în vederea echilibrului termic și a cantității de lumină naturală care pătrunde în interiorul clădirii. De asemenea, această perspectivă ar trebui luată în considerare, în special în perioada aprilie-septembrie, deoarece în acest interval se înregistrează până la 70% din zilele însorite dintr-un an.

Somfy, unul dintre liderii în tehnologia caselor inteligente, schimbă continuu modul în care oamenii trăiesc și își folosesc spațiile de locuit. Unul dintre produsele de vârf ale mărcii este sistemul de acționare a rulourilor exterioare, RS100 io, echipat cu caracteristici avansate, precum comunicare radio bidirecțională io-homecontrol®, două viteze de funcționare (standard și discretă), funcție de pornire și oprire cu viteză redusă și integrare cu aplicația mobilă TaHoma. Unitatea de control, TaHoma® siwtch, permite crearea de programe de funcționare a dispozitivelor și are propriile scenarii, precum „confort termic”, care deschide automat rulourile exterioareîn timpul zilei pentru a capta energia solară.

În plus, senzorul solar Sunis io reprezintă încă un pas în evoluția automatizării locuinței. Măsurând precis nivelul de lumină naturală și transmițând aceste date la unitatea de control, TaHoma® siwtch, senzorii fac parte dintr-un sistem care permite programarea sistemelor de umbrire exterioare în funcție de condițiile meteorologice. Astfel, în timpul verii, rulourile exterioare pot coborî automat după ce nivelul de lumină solară atinge un anumit prag, oferind răcoare în interior, în timp ce iarna, acestea se deschid, utilizând căldura solară pentru încălzirea naturală.

Astfel de acțiuni pot reduce costurile de consum energetic cu 10% până la 30% în lunile reci. Între timp, în zilele călduroase, datorită automatizării sistemelor de umbrire exterioare, temperaturile interioare pot fi reduse eficient cu 4-7°C.

Soluțiile inteligente nu doar că măresc confortul locatarilor, dar contribuie și la economisirea energiei și la reducerea costurilor de operare ale locuinței. Cu configurația potrivită, utilizatorii pot beneficia de un climat interior excelent, în timp ce au grijă și de mediul exterior, optimizându-și consumul de energie.

Declarația de mediu a Somfy

„Pe lângă încurajarea și susținerea economisirii energiei în casele utilizatorilor prin intermediul produselor noastre, Somfy ia în considerare, de asemenea, aspectele de mediu și se străduiește să minimizeze costurile ecologice ale desfășurării afacerii. Începând cu anul 2015, suntem implicați în inițiativa Act for Green, care pune accent pe reducerea impactului dispozitivelor asupra mediului pe parcursul întregului lor ciclu de viață – de la extracția materiilor prime, până la producție, transport și utilizare. În 2024, peste 65% dintre produsele Somfy vândute la nivel mondial erau conforme cu ideea Act for Green. Până în 2030, obiectivul companiei noastre este să atingă procentul de 100%”,  a declarat Virgil Lixandru, Sales Manager, Somfy România și Moldova. 

Pentru ca un produs să fie marcat cu simbolul „Act For Green”, trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, cum ar fi interzicerea utilizării anumitor tehnologii de generație veche în componente electronice care sunt extrem de dăunătoare pentru mediu. Consumul de energie în standby al motoarelor nu trebuie să depășească 0,5 W, produsele trebuie să aibă o durată de viață prelungită, iar componentele acestora ar trebui să fie ușor de dezasamblat pentru recondiționarea sau modernizarea dispozitivului. Rezistența la deteriorare mecanică, conformitatea cu regulile privind substanțele chimice și utilizarea de ambalaje prietenoase cu mediul sunt, de asemenea, aspecte care trebuie luate în considerare pentru ca un produs să obțină această distincție.

Datorită sistemelor pentru case inteligente, utilizatorii au oportunitatea să optimizeze consumul de energie și să reducă costurile asociate. Tehnologii precum automatizarea sistemului de iluminat, controlul încălzirii sau gestionarea rulourilor permit controlul precis al consumului de energie în funcție de nevoi și condițiile meteorologice. Fiecare astfel de soluție reprezintă un pas către îndeplinirea obiectivului de neutralitate climatică.