Aceste localități ,ce uneori delimitează un teren viran, sterp, există în datele publice administrate de multe din instituțiile României. De ce o localitate fără imobile și străzi are cod poștal? se poate trimite acolo o scrisoare recomandată? De ce există localitate în componența căreia intră doar o fermă? Poate cineva considera că o localitate acoperită de deșeuri toxice mai poate fi locuibilă?
Aceste localități trebuiesc radiate din evidențe, lucru inceput prin Legea 2/1989 ce a fost insă rapid  abrogată imediat după Revoluția aceluiași an prin Decretul de Lege 38/1990 ce declară neconstituțional ștergerea unei localități din evidențele Statului.

O echipa de pasionati au participat la un „Hackaton” (n.r. eveniment in care programatori, ingineri de software, graficieni etc participa si colaboreaza pe un anume proiect) cu „Open data” (n.r. Date deschise, libere la folosire, de cele mai multe ori venind de la autoritati) si a realizat un proiect care ilustreaza fenomenul localitatilor „fantoma” din tara noastra.


„Am gasit si cateva exemple ciudate. Am dat peste sate in care nu am gasi oameni sau case, dar in registrul agircol am gasit ca acolo au fost inregistrate la recensamant sute de oi sau capre. Am gasit localitati in care din satelit se vede ca nu mai exista nici o constructie sau drum pe vatra satului, dar in acte acolo au fost inregistrate vaci sau porci”, a povestit Iurie Maxim, unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul.

 

„Am mai gasit, spre exemplu, o localitate care nu exista in realitate, nu apare nici un om in evidente in localitatea respectiva, dar la Registrul Comertului apare o firma inregistrata acolo. Firma nu apare, totusi, ca are activitate, insa ea a fost inregistrata la Registrul Comertului in acea localitate care practic nu mai exista”, a mai povestit Iurie Maxim.

Câteva exemple de localitati „fantomă”:

 Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, judetul Satu Mare – Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Localitatea a fost identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimiteaza un teren viran, fara constructii, pe pozitia vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusa de raul Somes, pe 14 mai 1970, dupa ce raul a inundat satele Eteni si Cucu. Ruinele gospordariilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, in timpul regimului comunist. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 104 caprine.

Localitatea Padureni din Comuna Viisoara, judetul Bihor – Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea avea doi locuitori la data rencensamantului. In prezent, conform imaginilor satelitare, localitatea nu mai are nici o constructie, perimetrul localitatii delimitand un teren agricol. Serverului cartografic al Institutului National al Patrimoniului confirma inexistenta localitatii. Cu toate acestea in conformitate cu informatiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 5 bovine si 364 ovine in conditiile in care populatia conform recensamantului a fost de 2 locuitori.

Localitatea Incesti din Comuna Posaga, judetul Alba – Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Localitatea nu a putut fi identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodarii sau trama stradala. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 12 bovine si 160 ovine.

 

Localitatea Bastea din Comuna Lapugiu de Jos, judetul Hunedoara – Conform informatiilor din cadrul Recensamantul Populatiei si Locuintelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Perimetrul localitatii delimiteaza doar trei constructii, posibil o singura gospodarie, intr-o zona izolata si fara drum de acces in zona. Intr-un ziar local din anul 2008 localitatea figureaza pe lista satelor complet depopulate; localitatea si-a restrans foarte mult vatra satului, practic disparand din teren, ramanand doar cele trei constructii in picioare. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor in localitate a fost crotaliata o singura ovina.

Sursa: hotnews.ro, localitatifantoma.ro