Acțiunile din China au scăzut luni, deoarece tensiunile ridicate dintre China și SUA au influențat sentimentul investitorilor, în timp ce lira turcească a atins un nou minim record, deoarece raportul privind locurile de muncă din SUA a reaprins temerile legate de noi majorări ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale.

Lira turcească era stabilă până la ora 09:12 GMT, după ce a atins un nou minim istoric de 18,85 față de un dolar ferm. Principalul indice de referință al acțiunilor din țară (.XU100) a scăzut cu până la 4,6%, iar băncile (.XBANK) au scăzut cu peste 5% înainte de a reduce pierderile, indicii principali scăzând cu aproximativ 2,5% până la ora 09:10 GMT.

Piotr Matys, analist senior FX la In Touch Capital Markets, a declarat că salariile din SUA indică faptul că Fed va rămâne probabil în modul de înăsprire a politicii monetare mai mult timp decât anticipează piețele în prezent, în timp ce președintele Tayyip Erdogan dorește ca banca centrală din Turcia să reducă ratele dobânzilor.

„În condițiile în care inflația din Turcia se află încă la niveluri uluitor de ridicate, ratele reale ale dobânzilor, presupunând că banca centrală va reduce ratele înainte de alegerile din mai, vor cădea și mai mult în teritoriu negativ. Acest factor cântărește puternic asupra lirei”, a spus Matys.

În plus, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade în centrul Turciei și în nord-vestul Siriei a provocat moartea a peste 600 de persoane și rănirea a mii de oameni, în timp ce clădiri s-au prăbușit în întreaga regiune.

Borsa Istanbul a anunțat că a oprit temporar tranzacțiile cu acțiuni ale mai multor companii din zona afectată de cutremur, deși se așteaptă ca tranzacțiile să fie reluate mai târziu în cursul zilei.

Piețele emergente se află sub presiune pe scară mai largă, monedele și acțiunile din țările în curs de dezvoltare resimțind durerea provocată de o creștere bruscă a dolarului vineri, în urma unui raport solid privind locurile de muncă din SUA, care sugerează că Rezerva Federală ar putea rămâne mai mult timp la un nivel ridicat.

Turcia resimte presiuni suplimentare

Tensiunile geopolitice au crescut din nou în ultima vreme, existând indicii că Statele Unite vor adopta o linie mai dură în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, ceea ce a sporit presiunea asupra piețelor turcești, după ce Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul în Rusia de substanțe chimice, microcipuri și alte produse care pot fi utilizate în efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Datele recente privind inflația au stârnit, de asemenea, îngrijorări, a declarat Tata Ghose, analist FX la Commerzbank, arătând că datele anuale de vineri au ajuns la 57,68% în ianuarie – mult peste previziuni, în ciuda unui efect de bază favorabil.

„Datele IPC din Turcia de săptămâna trecută s-au dovedit a fi oarecum șocante și au reaprins volatilitatea USD-TRY, care altfel a lipsit cu desăvârșire în ultimele luni”, a spus Ghose. „O nouă fereastră de volatilitate valutară ar putea fi după colț”, scrie Reuters.