„Imediat după adoptarea Legilor Educației, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme”, a spus aceasta.

Ministerul Educației va face programele mai flexibile

Ligia Deca a precizat că va schimba programele, în mod deosebit cele de liceu, cu scopul de a le face mai flexibile.

„Acesta este obiectivul, imediat după adoptarea cadrului legislativ, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme, trebuie să refacem programele în funcție de noua filosofie de proiectare curiculară,

Ne dorim ca ele să fie mult mai flexibile, să existe o paletă de opționalitate mai mare pentru fiecare elev și în același timp să se poată plia mai bine pe opțiunea de mai târziu a elevului de liceu, adică pentru cei care vor să meargă pe o anumită filieră de învățământ superior să poată opta pentru materiile necesare, spre finalul liceului și de asemenea, cred că trebuie să și aerisim un pic programele, ele să fie mai axate pe competențele cheie pe care dorim să le vedem la absolvenții de liceu (…).

Deja, am început un proces în cadrul ministerului, imediat ce legile vor fi adoptate, vom putea să punem în dezbatere publică și întâi planurile cadru și apoi programele pentru disciplinele de liceu”, a spus aceasta în interviul pentru RFI.

Ministrul Educației susține că nu poate fi pus în practică noul sistem de evaluare, până când nu vor exista planuri cadru și niște programe de liceu care să susțină acest sistem de evaluare.

„De aceea, este absolut firesc ca în momentul în care legile sunt adoptate și noile planuri cadru trebuie să fie puse în dezbatere publică și agreate. Nu pot să vorbesc pentru trecut, dar pot să vă promit că este o preocupare a mea și este una dintre prioritățile pe care eu mi le asum”, a adăugat Ligia Deca.

Elevii care termină liceul vor fi evaluați din punct de vedere vocațional

Vă reamintim că ministrul Educației a anunțat în cadrul unui interviu pentru Digi24 că școlile vor face o evaluare profesionistă vocațională a tuturor elevilor care termină liceul.

Întrebată dacă dirigintele și consilierul educațional se vor ocupa de această recomandare vocațională de îndrumare în viață, ministrul Educației a răspuns că nu, subliniind că această evaluare este una făcută profesionist.

”Nu, trebuie să o trimită obligatoriu părinților, care, pe baza ei pot lua o decizie alături de copilul lor vizavi de cea mai bună variantă de viitor. Este evaluare făcută profesionist.

De multe ori ni se spune că opțiunile pentru profilul sau specializarea de liceu sau opțiunile pentru programul de învățământ superior nu sunt cele care ar fi trebuit să fie pentru că nu au avut suficiente informații vizavi de unde este potențialul de succes al copilului.

Aici venim în întâmpinarea nevoilor familiilor și ale copiilor în a furniza această caracterizare, această îndrumare vocațională și profesională la finalul liceului. Este un lucru pe care unele școli deja îl fac prin intermediul consilierului școlar. Ne dorim să garantăm acest lucru pentru toți copiii”, a declarat aceasta.