Unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale anului este scaderea pietei de retail. Primii doi jucatori din domeniu, Altex si Domo, isi continua insa planul de expansiune nestingheriti, aruncand in acelasi timp buzduganul si peste hotare.



Cele doua companii au impreuna o cota de piata de peste 45%. si cu toate ca sunt concurenti directi, ele se pozitioneaza diferit pe piata, fiecare adresandu-se, cel putin declarativ, unor categorii diferite de clienti. Altex spune ca are cel mai mic pret, dorind deci sa atraga cumparatorii cu venituri mici, in timp ce fratele sau, Media Galaxy, ii prefera pe cei cu venituri mai ridicate. Domo, concurentul lor, este undeva la mijloc. “Noi nu am insistat asupra acestei pozitionari de pret, mi se pare un pic periculoasa”, explica Lorand Szarvadi, CEO Domo. “Noi vizam persoanele cu venituri medii, e drept, o nisa mai mica, dar care nu s-ar duce niciodata in Altex, deoarece considera ca e prea ieftin”. Iar Dan Ostahie, presedinte si CEO Altex, spune despre brandurile sale: “Media Galaxy se adreseaza unei piete mature. Altex este piata traditionala. Media Galaxy este un magazin de destinatie, situat in orase cu peste 300.000 de locuitori. Altex este un magazin de proximitate, care vindea frigidere si masini de spalat, iar de cand cu noul brand, vinde si produse IT&C”.
Cei doi au inceput afacerile, pe care inca le conduc, in 1992 (Altex) si 1994 (Domo) si, in timp ce Dan Ostahie detine inca in totalitate compania, fondul de investitii RAEF are o participatie de aproape 25% la Domo. Iar intrebarea la care cei doi trebuie sa raspunda, poate mai des decat si-ar dori, este: “Cand vindeti?” si ambii spun ca nu este un obiectiv pentru ei. Cat despre suma la care isi evalueaza companiile, nu se inghesuie la declaratii. Ostahie spune ca pretul nu este important: “Daca vreti sa cumparati tot Altexul, trebuie sa intelegeti afacerea. Nu cred ca am putea sa discutam despre valoarea Altex fara sa intelegem afacerea. Daca piata romaneasca continua sa scada, s-ar putea sa nu valoreze nimic”. El continua: “Mai intai, trebuie sa ne intelegem, trebuie sa ne placa, sa avem acelasi feeling, trebuie sa intelegem lucrurile la fel, si apoi, la un moment dat, o sa discutam si de pret. Dar pretul este doar o mica componenta dintr-un ansamblu. Mai ales daca vorbim de o achizitie partiala, vorbim de un mariaj.”

Suprafetele mari – avantaj pentru imaginea companiei

Si Lorand Szarvadi spune ca o evaluare este greu de facut. “Am discutat cu unii investitori strategici care ar vrea sa intre pe piata. Pentru unii dintre ei, si Domo e prea scump. Pentru Altex e si mai greu, probabil ca valoarea ei e cam de doua ori cat Domo”, spune Szarvadi. “Insa, noi suntem mult mai bine controlati, mai ales de cand a intrat si fondul de investitii, suntem auditati de sapte ani, am reinvestit 95% din profitul din ultimii sase ani. Iar planurile de investitii pentru anul acesta sunt de 8-10 milioane de euro”, adauga el. In ce priveste evaluarea companiei Domo, spune ca ar fi de 50 de milioane de euro, “plus/minus zece milioane”.

Una dintre tendinte este deschiderea de magazine cu suprafete mari. Nu intotdeauna profitabile chiar de la deschidere, ele sunt o optiune care aduce un plus de imagine. “si in Domo, si in alte retele, magazinele mici performeaza mult mai bine decat magazinele mari”, arata Szarvadi. “Retailul de suprafata mare e o investitie de viitor; numai in lunile foarte bune sunt rentabile, si asta e adevarat si pentru competitie, si pentru noi”. Inaugurarile continua, insa, chiar daca intr-un ritm mai scazut cauzat chiar de scaderea vanzarilor. “Piata romaneasca are o anumita dinamica in sus si in jos, si vom incerca, prin deschiderea de noi magazine sa fim atenti atat la cresterea cat si la scaderea aceteia, fara a prelua insa scaderile”, spune Ostahie. “Noi mergem pe o panta ascendenta, tinand cont de evolutia pietei. In perioada in care piata scade, scade si ritmul expansiunii”.

Dar scaderea este perceputa diferit de cei doi jucatori. In timp ce Altex a inregistrat, in primul trimestru al anului, o scadere de 20% la produsele albe, Domo abia a sesizat modificarea. “Eu nu am perceptia scaderii de care vorbesc competitorii mei. Au scazut vanzarile per magazin, per metru patrat, pentru ca s-au deschis foarte multe magazine in ultimii doi ani. Eu cred ca putem vedea o scadere de maximum 5% chiar si la produsele albe, nu de 20%”, spune managerul Domo. Aflat in plin proces de rebranding, Altex prefera o consolidare a afacerii, uitand pentru moment de crestere. “Avem o cota de piata de 30% si vrem sa o mentinem, poate sa crestem un pic”, declara Ostahie. “Cat despre cifra de afaceri, ne propunem o consolidare. Obiectivul nostru este o crestere de cel mult 10 procente, urmand sa vedem o crestere mai semnificativa in cursul anului viitor”.

Cu ochii pe succesul gigantului german



“Media Markt e modelul de succes, acolo vreau eu sa ajung. Dar nu cred ca e un concept potrivit pentru Romania. Este creat pentru un venit mediu de cel putin 500 de euro, pentru o cerere de 15.000 de articole.”

Lorand Szarvadi,

CEO Domo





Prea mic pentru o Europa atat de mare



“S-a spus ca Altex este o companie prea mare. Daca ne uitam la primii trei jucatori de pe piata europeana, Altex este prea mic pentru a juca un rol, iar piata romaneasca este de 20 de ori mai mica decat cifra de afaceri a Media Markt.”

Dan Ostahie,

presedinte si CEO Altex