Lideri USR prinși pe picior greșit. Nu purtau mască deși erau la un eveniment public

Primarul Bacăului, Lucian Viziteu și deputatul Teodor Lazăr au fost fotografiați fără masca de protecție în timp ce participau la un eveniment public, joia trecută. Evenimentul a constat într-o acțiune de demolare a unor garaje, acolo unde au participat și trei polițiști locali care au purtat masca de protecție.

Au trecut șapte de zile de atunci, însă cei doi nu au primit nicio amendă. În cursul zilei de miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean a declarat pentru Ziarul de Bacău, care a și postat imaginile cu cei doi încălcând legea, că polițiștii au început verificările.

”Polițiștii Secției 1 Poliție Bacău au început verificările, în vederea clarificării tuturor circumstanțelor și luarea măsurilor legale ce se impun”, a fost mesajul Inspectoratului de Poliție Județean.

Mai multe persoane au fost amendate pentru nepurtarea măștii

În weekend-ul după evenimentul la care au participat Lucian Viziteu și Teodor Lazăr, poliția a verificat peste 3.000 de persoane, în timp ce peste 600 de vehicule au fost oprite în trafic, ”n contextul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19”.

În urma acestor verificări au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale în valoare de 7.000. Amintim că amenda pentru nepurtarea măștii poate ajunge la 2.500 de lei.

Cât timp vom mai purta mască

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre situația pandemică din țara noastră. Ministrul a spus când vom renunța la restricții și dacă va fi necesară și a patra doză de vaccin anti-Covid-19.

„Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicititarea pe sistemul de sănătare, decât de incidență.

Incidența a scăzut ca relevanță, penru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, dar mai puțin patogenă. Nu incidența afect activitatea, ci presiunea asupra sistemului de sănătate, care e generată de cifrele de spitalizare, cazurile de la ATI, decese, care trebuie ținute sub control.

Sunt elemente care vor fi mereu evaluate și decizia încercăm să o facem inclusivă, să introducem și reprezentanții diverselor sectoare, ca să nu se mai producă perturbări legate de neînțelegerea măsurilor sau de autoritatea unor măsuri, care n-au fost mereu cele mai potrivite – și mă refer la închiderea nejustificată a școlilor pentru perioade lungi.

Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănăte suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 decazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână.” a declarat Alexandru Rafila.