Libertatea de exprimare din Rusia primește încă o lovitură! O publicație independentă de investigații a fost interzisă

Vladimir Putin înscrie o nouă victorie împotriva libertății de exprimare. Potrivit The Moscow Times, Kremlinul a interzis o altă publicație independentă de investigații. Aceasta, purtând numele Proekt, a primit eticheta de ”indizerabilă”.

Sursa anterior menționată spune că jurnaliștii din cadrul publicației sunt supuși riscului de a merge la închisoare, aceștia fiind considerați agenți străini.

Publicația Proekt a luat ființă în anul 2018 și era una dintre ultimele publicații independente din Rusia, care scotea la iveală detalii incomode despre elitele rusești și corupția de la Moscova.

De ce a fost interzisă

Procuratura Generală spune că activitatea publicației amenință „bazele ordinii constituționale și securitatea Federației Ruse”. De asemenea, legislația de la Moscova impune dizolvarea acestor organizații „indezirabile”, notează sursa anterior menționată, citată de g4media.ro.

În ceea ce privește persoanele care pot fi găsite vinovate de organizarea activității unei organizații ”indezirabile”, acestea riscă o închisoare de până la 6 ani.

Cei care au participat la activitățile acestei organizații riscă până la 4 ani de închisoare.  Organizarea strângerii de fonduri pentru un grup „indezirabil” se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

De asemenea, autoritățile ruse au interzis altor publicații să citeze sau să dea trimitere către articolele Proekt.