Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o primă reacție după ce în presă a apărut informația că pe site-ul Kremlinului a apărit un articol semnat chiar de el. În material, liderul politic încearcă să-i atragă pe ucrainieni de partea Rusiei. acum , Putin a explicat de ce a făcut acest pas istoric.

Potrivit lui Putin, denumirea de articol este o denumire convențională. Asta pentru că, susține liderul de la Kremlin, este ceva mai mult decât un articol, relatează agenția Rosbalt. ”Este un material analitic, bazat pe fapte, evenimente istorice, pe documente istorice”, a spus Putin, citat de biroul de presă al Kremlinului.

”Iar situația impunea ca noi să privim mai atent în ce fel de lume trăim, cine suntem, care sunt relațiile noastre cu rudele și vecinii noștri cei mai apropiați. De aceea a apărut această idee în acest sens”, a comentat liderul Rusiei. În opinia sa, în Ucraina a demarat o muncă intensă la proiectul ”Anti-Rusia”, iar acest lucru nu putea să nu neliniștească Moscova.

Putin: Eu nu împart în ‘lor’ sau ‘nouă’

”Dar mai sunt câteva circumstanțe care m-au determinat să ies chiar astăzi cu acest material. În Ucraina sunt mulți, sunt milioane de oameni care vor restabilirea relațiilor cu Rusia”, a adăugat el. ”Sunt și forțe politice care se pronunță în favoarea acestei normalizări. Dar, după toate probabilitățile, lor nu li se oferă nici un fel de șanse de a-și realiza planurile politice.

Eu nu împart în ”lor” sau ”nouă”. În material am scris că este o singură comunitate. De aceea, l-am adresat nouă, tuturor: celor care trăiesc în Rusia de astăzi și celor care trăiesc în Ucraina de astăzi”, a explicat Putin.

El s-a declarat articolul este destul de dificil de combătut, pentru că materialul se bazează pe documente istorice. Cu toate acestea, Putin și-a exprimat speranța că îngrijorările Rusiei ”vor fi luate în serios” de acele forțe care au început ”explorarea militară” a teritoriilor Ucrainei.

Reacția Ucrainei: Este multă muncă de arhivă

În ceea ce-l privește pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acesta a susținut că, deocamdată, nu a citit în detaliu articolul.

”Unele părți, pe care le-am citit, am văzut o muncă profundă. Președintele Federației Rusie a consumat mult timp, pentru că acolo este multă muncă de arhivă”, a spus Zelenski, citat de publicația Korrespondent.

Sursa foto: Dreamstime