Deocamdata, atentia operatorilor este orientata catre piata convorbirilor internationale. Acest sector este avantajos atat pentru furnizori, cat si pentru utilizatori: furnizorii vand un serviciu profitabil, in vreme ce abonatii beneficiaza de tarife cu aproximativ 80% mai reduse decat cele oferite pana acum de reteaua RomTelecom. Aceasta reprezinta, desigur, primul pas al liberalizarii pietei de telefonie fixa. Pasul al doilea implica si lansarea unor oferte pentru convorbirile interurbane, nu la fel de profitabile precum cele internationale, insa, oricum, mai rentabile decat convorbirile locale, unde monopolul RomTelecom va dura mult si bine.

Insa convorbirile regionale nu se vor putea regasi in ofertele furnizorilor decat dupa 1 februarie, data pana la care operatorul national de telefonie fixa va trebui sa faca ofertele de referinta privind tarifele de interconectare. Dupa aceasta data, vor incepe negocierile cu companiile interesate sa lanseze asemenea servicii, negocieri de care va depinde valoarea efectiva a tarifelor ce vor fi practicate pe piata. „Si PCNet intentioneaza sa furnizeze servicii de telefonie fixa pe piata interurbana, insa deocamdata analizam detaliile acestei oferte”, declara Mihai Batraneanu, presedintele PCNet. Acest furnizor de Internet este singura companie de pe piata romaneasca care a venit cu o oferta concreta de servicii de telefonie fixa dupa 1 ianuarie 2003. „Aproximativ 2.500 din aceste carduri sunt activate. Cardurile includ credite de 5,10 sau 20 de dolari”, a mai spus Batraneanu. Clientii companiei au acces la convorbirile internationale fie prin telefon, fie, mai ieftin, prin calculator.

In afara de PCNet, alte patru companii si societati nationale si-au anuntat intentia concreta de a veni cu servicii similare. Cele mai avansate par a fi Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si Compania Nationala de Cai Ferate din Romania (CNCFR), care chiar de luna viitoare vor intra pe piata convorbirilor internationale. Ambele companii beneficiaza de avantajul retelelor de fibra optica, raspandite in aproape toata tara si al unei puternice retele de distributie (garile, in cazul CNCFR). Directorul general al SNR chiar a avansat un cuantum al economiilor pe care le vor realiza utilizatorii serviciilor de telefonie fixa pe international, anume 20%. Teletrans, divizia de telecomunicatii a Transelectrica, vrea sa ofere, la randul sau, servicii de voce pe fix, insa cauta in acest sens un partener pentru a angaja o investitie de circa 100 milioane USD. Se pare ca in cazul acestei societati, lucrurile vor mai dura.

Compania Nationala Posta Romana este un alt posibil jucator pe aceasta piata. In prezent, compania dezvolta „o retea de date proprie pentru serviciile e-post, pentru noul operator fiind necesare investitii mai importante”, a declarat Mara Popescu, directoarea biroului de relatii publice din cadrul Postei Romane, insa nu a avansat nici o data privind lansarea serviciilor. Principalul avantaj al acestei companii este dimensiunea nationala a retelei de distributie. Companiile de telefonie mobila sunt, de asemenea, potentiali furnizori de servicii de fix. Deocamdata, nici Connex, nici Orange nu au anuntat nimic concret. Totusi, pentru MobiFon, liberalizarea a avut o prima consecinta directa, compania renuntand la conexiunile RomTelecom pentru initierea si terminarea convorbirilor internationale, stabilind contracte directe cu operatori externi.

Cat despre Orange, compania se pregateste pentru servicii de fix pentru piata convorbirilor internationale, fara a se cunoaste exact data la care vor fi oferite primele servicii. „Pentru convorbirile internationale, reteaua RomTelecom nu reprezinta singura optiune, avand si alte variante, a declarat Dorin Odiatiu, director de interconectare si afaceri internationale in cadrul Orange Romania. Cablistii sunt o alta categorie importanta de potentiali actori ai pietei de telefonie fixa. Datorita nivelului ridicat al accesului pe care il au in casele romanilor, acestia se vor putea lansa atat pe piata convorbirilor internationale, cat si pe segmentul interurban. Pentru moment insa, nici Astral, nici RCS, principalii furnizori de cablu din Romania, nu au venit cu oferte concrete.