Depozitarul Central se va conecta anul acesta la burse din cele două continente. Investitorii români pot face tranzacţii pe orice piaţă din lume, după conectarea Depozitarului Central la reţeaua internaţională  a depozitarilor. Instituţia a decontat în cele nouă luni de activitate din 2007 tranzacţii de 15 miliarde de lei.

Sistemul de post-tranzacţionare asigură încheierea operaţiunilor efectuate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Prin acesta, existenţa instrumentelor (acţiuni, derivate etc.) care fac obiectul tranzacţiei este garantată, iar transferul de proprietate este înregistrat. Singura instituţie din România autorizată pentru operaţiunile de post-tranzacţionare este Depozitarul Central, societate privată pe acţiuni, care a împlinit recent un an. „Orice operaţiune de cumpărare sau vânzare de acţiuni trebuie încheiată de Depozitarul Central, inclusiv cele de pe pieţele alternative de tranzacţionare. Sperăm să decontăm în curând şi tranzacţiile de pe BVB cu titluri de stat“, spune Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central.

Instituţia a fost înfiinţată în actuala formă în urmă cu un an, anterior funcţionând sub forma unui departament în cadrul BVB. Anul 2007 a avut astfel doar nouă luni pentru Depozitar, perioadă în care a obţinut un profit net de aproape 7,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproximativ 22,9 milioane lei. Profitul a fost realizat în proporţie de circa 94% din veniturile din exploatare, adică din tarifele şi comisioanele aferente serviciilor efectuate deţinătorilor de instrumente financiare. În cele nouă luni de activitate din 2007, valoarea tranzacţiilor decontate a ajuns la 15 miliarde lei, media lunară fiind de 1,5 miliarde lei şi un vârf în luna iulie de 2,2 miliarde lei.

La sfârşitul lui 2007, instituţia avea înregistrate peste 9,5 milioane de deţinători de acţiuni, marea majoritate fiind „cuponari“ proveniţi din Programul de Privatizare în Masă. Numărul investitorilor nerezidenţi era de doar patru mii, însă aceştia deţineau 45% din valoarea totală a deţinerilor, care se ridica la finele anului trecut la 115,6 miliarde lei.

104-13579-31_adrianatanasoiu2.jpgPe lângă activitatea de compensare şi decontare, cel mai important eveniment din primul an de funcţionare a Depozitarului a fost conectarea la principalele pieţe europene. Investitorii pot achiziţiona acţiuni ale emitenţilor din respectivele pieţe, numărul de acorduri încheiate fiind în prezent de 15. „Una dintre cele mai importante măsuri este conectarea la reţeaua globală a depozitarilor internaţionali, prin intermediul Citibank Londra, care ne permite ieşirea către pieţe din Asia şi America, burse la care intenţionăm să ne conectăm anul acesta“, declară Adriana Tănăsoiu.

Important pentru investitorii români este posibilitatea de a tranzacţiona pe orice piaţă din lume dacă doresc şi dacă societatea de brokeraj cu care lucrează cere acest lucru Depozitarului. „Noi ne putem deschide cont la orice depozitar central dacă investitorii doresc să efectueze operaţiuni prin casa locală de brokeraj. Trebuie doar ca brokerul să ne solicite acest lucru, dar până acum nu ne-a cerut nimeni aşa ceva“, spune şefa Depozitarului Central. 

«Intenţionăm să ne conectăm anul acesta la pieţe de capital din Asia şi America de Nord.»
Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central

DECONTĂRI

2,22 mil. este numărul tranzacţiilor decontate în cursul anului trecut, luna cu cele mai multe operaţiuni fiind iulie

Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008