Comisia Europeană (CE) a avizat o schemă propusă de Guvern pentru susţinerea firmelor şi societăţilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare prin ajutoare de stat sub formă de garanţii subvenţionate pentru credite de investiţii şi capital de lucru încheiate până la 31 decembrie 2010.

„Măsura propusă de România facilitează accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a încuraja investiţiile în afaceri şi redresarea economică, fără a se denatura în mod nejustificat concurenţa”, a declarat, într-un comunicat al CE transmis azi, comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

Schema propusă de Guvern îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar de reglementare a ajutoarelor de stat introdus de autorităţile UE în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de CE, deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar fimelor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008, se arată în comunicat.

Schema este compatibilă, astfel, cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat petnru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru, precizează Executivul UE.

„Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioadă de până la 2 ani pentru garanţiile la creditele contractate până cel târziu la 31 decembrie 2010. În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte 2 ani, primele safe-harbour prevăzute în anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioadă suplimentară maximă de 4 ani”, se mai arată în comunicat.

SURSA: Mediafax