Moneda naţională şi principalul index bursier au înregistrat cele mai mari creşteri din ultinmele nouă luni, pe baza speculaţiilor că reducerea dobânzii de politică monetară şi schimbările politice vor impulsiona creşterea în România, a doua cea mai săracă economie din UE, relatează Business Week.

Moneda naţională s-a apreciat pâna la 4,16  lei pentru un euro, apreciindu-se cu circa 1,6% săptămâna aceasta, în timp ce indicele BET a crescut vineri cu 1,59% la 5.079 de puncte, închizând săptămâna cu cea mai mare creştere din luna aprilie până în prezent.

“Stabilizarea de pe scena politică este unul din principalele motive care stau la baza evoluţiei pieţei din această săptămână”, spne un specialist în economiile în curs de dezvoltare al grupului Societe Generale. Reducerea dobânzii “a arătat că banca centrală este încrezătoare că situaţia se îmbunătăţeşte”.

Reprezentantul Societe Generale mai estimează ca leul se va aprecia până la un curs de 4 lei/ euro până la sfârşitul lui 2010.

Totodată, Dmitry Gourov, economist la UniCredit în Viena, a precizat în cursul acestei săptămâni că Banca Naţională este optimistă în atingerea ţintei de inflaţie şi că probabil va reduce dobânda cu încă un procent, până la 6,5%.