Aceasta evolutie s-a bazat pe intrarile mari de valuta la casele de schimb, bancare sau particulare, majoritatea fiind bani adusi acasa de romanii care muncesc in strainatate, care la nivelul intregului an se pare ca ar depasi patru miliarde euro. Lor li se adauga sume importante din economia gri si neagra, care au iesit sa se albeasca, dupa scaderea impozitului pe profit. Acest excedent a suplimentat cu usurinta deficitul din piata, unde importatorii s-au grabit sa cumpere.


Un dealer bancar considera normala evolutia cursului, atata vreme cat ritmul de crestere a economiei este mult mai ridicat decat media din euro-zona, iar intrarile de devize sunt atat de mari, incat deficitul de cont se mentine la un sustenabil miliard de euro, iar rezervele internationale ale BNR au urcat la peste 16 miliarde euro.


Dupa aproape patru luni in care BNR a tinut cursul euro la 3,6 lei, a urmat o depasire rapida a pragului de la 3,5 lei, urmatorul fiind cel de 3,4 lei. Acest ultim nivel va fi tinta pe care BNR s-ar putea sa o apere in urmatoarele saptamani, chiar daca aproape toate bancile comerciale se afla pe pozitii de vanzare. Un prim semnal a fost dat vinerea trecuta, cand piata a fost testata, iar cursul euro a fost readus la 3,45 lei, dupa ce se parea ca el va scadea sub 3,43 lei. In acest sens, oficialii BNR au lasat de inteles ca institutia va interveni mult mai rar decat in lunile precedente si doar atunci cand va crede ca este nevoie, in momente in care apare pericolul destabilizarii pietei.


Victor Pop, de la Vanguard Futures, crede ca “BNR nu a mai putut frana aprecierea leului, dupa o perioada lunga in care a tinut cursul euro aproape nemiscat, iar paritatea euro/dolar scadea rapid. Pe termen scurt este foarte probabil ca evolutia crescatoare a leului sa continue, o apreciere de inca 2-3 puncte procentuale fiind viabila, mai ales daca piata de capital isi va mentine, la randul sau, trendul crescator din ultimele saptamani. Daca romanii care muncesc in strainatate vor putea intra in tara, presiunea pe curs va primi un impuls suplimentar”.




“BNR nu a mai putut frana aprecierea leului, dupa o lunga perioada in care a tinut cursul euro aproape nemiscat. Pe termen, scurt este viabila o apreciere de inca 2-3%.”







Victor Pop, Vanguard Futures





Dupa ce a coborat la 1,1870, minimul ultimelor patru luni, euro a recuperat mai bine de 4% fata de dolar, ceea ce implicat o apreciere mult mai consistenta a leului. Astfel, daca la incepului lui iulie dolarul stationa la 3 lei, vinerea trecuta el a alunecat la 2,79 lei. Minodora Budin, de la Terra Consulting, crede ca in cazul in care euro nu va depasi pragul de 1,2450 dolari, se intrevede o scadere, destul de rapida, pana la 1,17 dolari.


In piata la termen de la Sibiu, euro a fost cotat pentru septembrie intre 3,4660 si 3,4936 lei, iar dolarul intre 2,8250 si 2,2950 lei. Pentru finele anului, euro a fost cotat la 3,4750 si 3,51 lei si 1,2230 dolari.