Ministrul Afacerilor Europene a atras atenţia că deciziile pe care noul Parlament le va lua privind încuviinţarea urmăririi penale a unor parlamentari – foşti miniştri sau în cazul numirii Avocatului Poporului vor cântări greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, aşteptat în ianuarie 2013, şi implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a României la spaţiul Schengen.
La începutul mandatului său, Orban îşi propunea creşterea ratei reale de absorbţie a fondurilor structurale de la 3,7%, cât era atunci, la 20% până la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursările de la Comisia Europeană se ridicau la 9,72%.
"Rambursările nu au crescut, dar cererile de rambursare transmise către Comisia Europeană înregistrează acum 12,6% şi este evident că, până la sfârşitul acestui an, vor ajunge spre 15%. Sigur, nu e 20%, dar, având în vedere dificultăţile extraordinare prin care am trecut, în special în acest semestru, este un procent decent, uitându-ne şi la punctul de plecare, la efectele disfuncţionalităţilor din perioada anterioară şi la modul cum s-au răsfrânt acestea asupra întregului proces de gestionare a fondurilor europene", spune Orban.

Potrivit acestuia, există şanse ca România să primească măcar o parte din acesşti banipână la sfârşitul anului. "Eu mă aştept să intre anumite sume, dar nu pot să dau cifre exacte, pentru că, deşi s-a aprobat rectificarea bugetului UE pentru 2012, rămâne de văzut cât va putea fi plătit în acest an. Mă aştept să primim ceva pe Programul Operaţional de Mediu şi pe Programul Operaţional Regional. Oricum, sumele aferente ratei de 12,6% vor fi rambursate integral în primul trimestru al anului 2013".
Fostul ministru a identificat mai multe cauze ale absorbţiei mici de fonduri europene. Potrivit acestuia, prima problemă ţine de capacitatea administrativă şi menţionează că a făcut demersuri repetate şi insistente în relaţia cu autorităţile române, în special cu Ministerul de Finanţe, precum şi în relaţia cu Uniunea Europeană, care au dat roade doar parţial. "Este evident că trebuie să creştem şi numărul personalului, dar şi că angajaţii trebuie plătiţi cu salarii mai ridicate. Dacă ne uităm la diferite programe, cea mai bună rată de absorbţie în momentul de faţă este la Programul Operaţional Regional, de 25,6%, la Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative – 24,63% şi la Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică – 18,23%. Ce constatăm? Că ratele de absorbţie cele mai bune sunt pe zona unde sunt salariile cele mai bune şi în care a existat experienţa anterioară a utilizării fondurilor de preaderare".
Potrivit  lui Orban, ratele cele mai scăzute sunt la Programul Operaţional de Creştere a Competitivităţii Economice (POSCCE) – 6,77%, la Programul Operaţional de Transport – 7,37%, la Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane – 11,8% şi la Programul Operaţional de Mediu – 10,3%.