Marcel Ciolacu anunță modificarea legislației

În urma tragicului incident în care o tânără a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat inițierea unei sesiuni extraordinare în Parlament pentru modificarea legislației în domeniul protecției faunei sălbatice. Împreună cu ministrul Mediului și președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, premierul a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate în gestionarea conflictelor dintre om și animalele sălbatice.

Ciolacu a precizat că soluția propusă nu implică o relaxare a regulamentelor pentru vânarea ursului, ci o adaptare a acestora pentru a gestiona mai eficient zonele cu risc ridicat.

”Am vorbit şi cu ministrul Mediului şi cu cei implicaţi în domeniu, este o aglomeraţie în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă şi de asta coboară. Am vorbit şi cu domnul Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament şi după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă, şi asta este vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, a anunţat premierul.

Premierul a subliniat că decizia vine în urma discuțiilor intense cu experți din domeniul conservării naturii, care au evidențiat o aglomerare a urșilor în anumite regiuni, fenomen explicat de scăderea resurselor alimentare disponibile în habitatul lor natural.

”Este evident că viaţa omului primează, dar repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim. Vor fi abordate zonele cu riscuri foarte mari”, a completat Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO:; Facebook/Marcel Ciolacu

Recolarea urșilor, un proces ineficient

Ministrul Mediului a precizat că autoritățile vor veni cu soluții după ce vor avea toate informațiile. De asemenea, el spune că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate.

El a mai spus că orice măsură s-ar lua nu se poate garanta că astfel de evenimente tragice nu vor mai avea loc.

”După ce o să avem toate informaţiile puse cap la cap, va trebui foarte repede să tragem concluziile şi să venim cu soluţii care să respecte ceea ce am spus încă in prima zi de când am venit în minister, şi anume că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate şi nimic nu poate fi mai important.

Înţelegând că, orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla în viitor”, a spus ministrul Mediului despre tragedie din urmă cu o zi, când o tânără a fost ucisă de urs în timp ce se afla într-o drumeţie pe Jepii Mici.

urs
SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta a mai spus că atunci când un urs se apropie de comunitate, trebuie să se acționeze urgent. De asemenea, a mai spus că relocarea urșilor nu mai dă roate. Practic, prin relocare, doar se mută problema dintr-o localitate în alta.

”Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre şi să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cinegetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a explicat ministrul.

El a adăugat că nu există alte soluții pentru urșii care se apropie de comunități, decât:

  • eutanasierea
  • împușcarea

”Există mai multe studii, ultimul evidențiază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Dincolo de ceea ce ne va spune acest studiu, un lucru e cert, populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese”, a arătat Mircea Fechet.

urs
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu în ultimul rând, întrebat despre cotele de recoltare, acesta a spus că va propune o cifră mai mare de 220. Ministrul spune că ar putea fi vorba de 500 de exemplare. Același număr l-a propus și fostul ministru al Mediului.

El a adăugat că instituţiile avizatoare vor concluziona.

”Ordinul pe care îl voi propune, în continuarea ordinului vechi, unde nu am putut să avem mai mult de 220 de exemplare, voi propune o cifră mai mare. Avem suficiente informaţii ca să constatăm că ordinul vechi a fost insuficient.

Sunt convins că instituţiile avizatoare vor concluziona (..) că putem să avem un număr mai mare. Eu cred că trebuie să ne apropiem de cifra propusă de fostul ministru, de aproximativ 500 de exemplare”.