Noua lege a pensiilor adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decisional, va fi contestată vineri la Curtea Constituţională de reprezentanţii Partidului Social Democrat.

Social-democraţii au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională Legea unitară a pensiilor. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că Legea sistemului unitar de pensii publice va fi contestat la Curtea Constituţională în termenul legal prevăzut înainte de promulgarea actului normativ. 

El a menţionat că PSD va sesiza Curtea Constituţională pe Legea pensiilor cel mai probabil vineri.

„Specialiştii noştri din Departamentul juridic al PSD analizează posibilitatea atacării legii pensiilor la CCR”, a declarat deputatul PSD Ioan Cindrea.

Reprezentanţii PSD spun că sunt nemulţumiţi de faptul că legea prevede creşterea punctului de pensie abia în 2012, ceea ce va duce la „scăderea drastică a puterii de cumpărare”, dar şi înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată şi de invaliditate.

Social-democraţii consideră că mai multe prevederi ale acestei legi, printre care cea privind desfiinţarea pensiilor ocupaţionale şi includerea în sistemul public de pensii a militarilor, poliţiştilor şi magistraţilor ar fi neconstituţionale. “Sunt câteva motive pentru care noi considerăm că legea încalcă Constituţia – desfiinţarea pensiilor ocupaţionale, dar şi cuprinderea în sistemul public a judecătorilor”, a spus Cindrea.

PSD susţine că actuala coaliţie de guvernământ este responsabilă pentru efectele pe care această lege le va avea, în condiţiile în care amendamentele opoziţiei, printre care cel privind vârsta de pensionare de 63 ani pentru femei şi creşterea punctului de pensie au fost respinse in Parlament. „Este de neacceptat ca vârsta de pensionare pentru femei să crească la 65 ani”, a arătat Cindrea.

Legea pensiilor a fost adoptată, miercuri seara, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, după o şedinţă maraton de mai multe ore, în forma în care a fost promovată de Guvern şi adoptată şi de Senat.