Legea malpraxisului, este de o importanță crucială

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila are probleme. Conform comunicatului emis sâmbătă de către Colegiul Medicilor din România (CMR), organizația și-a asumat un rol activ în sprijinirea și promovarea unei legislații adecvate referitoare la malpraxisul medical și consideră că adoptarea unei noi legi în acest domeniu „este de o importanță crucială”. Medicii au criticat în termeni duri recentele declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, referitoare la acest subiect, acuzându-l fie că nu este la curent cu demersurile întreprinse de CMR pentru adoptarea unui astfel de act normativ, fie că își propune să dezinformeze medicii și publicul în general.

”Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a asumat un rol activ în susţinerea şi promovarea unei legislaţii adecvate privind malpraxisul medical, având în vedere impactul semnificativ pe care acesta îl are asupra sistemului de sănătate şi asupra societăţii (…) Demersul privind iniţierea, redactarea şi promovarea unei noi legi a malpraxisului medical, care vizează, implicit, şi poliţa de malpraxis, este expus integral, aici: https://www.cmr.ro/legea-malpraxis. Acest proiect făcut public în toamna anului trecut este cu atât mai important în contextul unei presiuni exercitate constant asupra profesiei medicale, atât din perspectiva riscului de malpraxis, cât şi din punct de vedere al menţinerii unui standard înalt de calitate a actului medical”, au transmis, sâmbătă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, într-un comunicat de presă.

Alexandru Rafila, Spitalul Pantelimon
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ce i se reproșează ministrului

Medicii s-au referit la ultimele declaraţii ale ministrului Sănătăţii legate de malpraxis şi au făcut câteva precizări:

  • În octombrie 2022, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un grup de lucru din care fac parte toate organizaţiile profesionale, inclusiv organizaţia profesională a asistenţilor medicali.
  • Până în prezent, acest grup de lucru nu are rezultate concrete, în sensul de a elabora un proiect propriu.
  • Aşa cum am expus mai sus, Colegiul Medicilor din România a luat iniţiativa şi a lansat în dezbatere publică tema greşelii medicale şi necesitatea unei legi moderne a malpraxisului medical. Rezultatul a fost un proiect de lege trimis către Ministerul Sănătăţii în mai 2023, şi care a fost discutat cu Ministerul Sănătăţii în iunie 2023, fără un progres real.
  • Actuala lege a malpraxisului este profund ineficientă, fapt resimţit deopotrivă de medici şi pacienţi.
  • Proiectul de lege al CMR propune un mecanism eficient de despăgubire a pacienţilor victime ale malpraxisului medical şi asigură protecţia medicului care achită poliţa de malpraxis, clarificând delimitarea dintre culpa profesională şi culpa penală. Situaţia actuală, în care medicii sunt supuşi unei presiuni constante prin ameninţarea unui proces penal, nu generează decât efecte negative: medicină defensivă şi o contribuţie definitorie în decizia medicilor de a pleca din România.

Ministrul n-a venit cu o alternativă

Conform AMR, se constată că „afirmația ministrului Sănătății, conform căreia proiectul CMR ar conduce la o creștere a costului poliței de asigurare la 1.000 de euro pe lună, nu este întemeiată pe realitate”.

”Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidenţiat de fiecare dată. Lipsa de interes faţă de conţinutul şi beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmaţii au ca sursă fie necunoaşterea propunerilor CMR – care i-au fost prezentate şi care pot fi consultate public, aşa cum am expus anterior – fie o intenţie de dezinformare a medicilor şi a populaţiei, în ansamblu”, au mai transmis reprezentanţii CMR.

Conform acestora, în același timp, „Ministerul Sănătății nu a reușit nici prin resursele proprii, nici prin activitatea grupului de lucru pe care îl coordonează, să formuleze o propunere alternativă”.

”Mai mult, în acest grup de lucru – a cărui ultimă întâlnire a fost pe 19 ianuarie a.c. – proiectul propus de CMR constituie chiar materialul care stă la baza propunerilor formulate de organizaţiile profesionale din domeniul medical”, au mai transmis reprezentanţii medicilor.

Conform lor, contextul în care a fost făcută această declarație viza în mod specific decizia definitivă a instanței de a obliga un spital să acorde despăgubiri unui pacient.

”Ministrul Sănătăţii a evitat răspunsul punctual, introducând în discuţie proiectul CMR, care se referă strict la malpraxisul pentru medici, în timp ce cazul respectiv viza poliţa de malpraxis a spitalului. Aceasta ar trebui să fie preocuparea Ministerului Sănătăţii: să existe un cadru legal care să dea eficienţă poliţelor de malpraxis ale spitalelor, prin care să poată fi despăgubiţi pacienţii, în caz de răspundere a unităţii medicale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Medicii subliniază că adoptarea unei noi legi privind malpraxisul este de o importanță crucială pentru evoluția actului medical în România.

”Existenţa unei dezbateri constructive şi independente de contextul politic, a acestui proiect, ar reflecta hotărârea autorităţilor implicate de a soluţiona o problemă cu impact social considerabil. Orice altă atitudine faţă de acest demers reprezintă atât o lipsă reală de implicare în procesul de elaborare a unei noi legi, cât şi un dezinteres major faţă de medici şi pacienţi, deci faţă de populaţie, în ansamblu, oricare dintre noi putând fi, la un moment dat, pacient sau apropiat al unui pacient afectat de lipsa unui mecanism rapid şi eficient de despăgubiri. Invitaţia noastră la dialog s-a adresat întotdeauna tuturor celor implicaţi în acest proces”, se mai arată în document.

Vineri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că consideră necesară modificarea și adaptarea legii privind malpraxisul, subliniind că în acest scop a fost instituit un grup de lucru destinat redactării unei noi legi în domeniu.