O lege extrem de controversată pentru România a fost aprobată de către Camera Deputaților ca for decizional. Cei de la Asociația Farmaciilor Veterinare solicitaseră Parlamentului reluarea procesului legislativ în ceea ce privește mai multe prevederi care fac obiectul proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, ținând cont de faptul că modificările preconizate încalcă mai multe dispoziții legale naționale și europene.

Asociația considera imperios necesar ca toți actorii din domeniu să fie implicați în adoptarea unei reglementări fundamentate și temeinice, în scopul protejării sănătății publice într-un mod adecvat, fără a se aduce atingere în mod nejustificat libertății economice, concurenței loiale, drepturilor și intereselor persoanelor și animalelor.

Adoptarea legii în forma adoptată tacit de Senat și de Camera Deputaților va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăți majore în asigurarea sănătății și tratamentului animalelor, spun specialiștii.

Practic, jumătate dintre cabinetele din România vor fi închise, mai susțin aceștia.

Legea care a pus pe jar toată România, adoptată!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care modifică Legea 160/1998 privind organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, stabilind că aceştia trebuie să fie membri ai Colegiului de profil pentru a exercita în mod permanent această meserie.

„Profesia de medic veterinar se exercită, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de către persoane fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, membre ai Colegiului Medicilor Veterinari înregistrate în tabloul general al medicilor veterinari”, prevede textul adoptat.

Medicii veterinari vor avea exclusivitate în mai multe domenii de competenţă – consultarea, diagnosticarea, efectuarea acţiunilor de imunoprofilaxie şi tratarea animalelor, controlul comercializării cu amănuntul şi utilizării produselor medicinale veterinare, comercializarea cu amănuntul şi utilizarea produselor medicinale veterinare.

Potrivit unui text nou introdus, administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz.

Medicul veterinar cu drept de liberă practică este răspunzător de modul în care personalul de specialitate cu studii medii efectuează activităţile sanitare veterinare stabilite şi atribuite de acesta. O activitate sanitară veterinară este executată de către personalul de specialitate cu studii medii sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică şi în prezenţa acestuia.

Prin excepţie, proprietarii de animale le pot administra acestora, pe cale orală, prin inhalaţii sau instilaţii sau prin aplicaţii locale, produse medicinale prescrise de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, în situaţia în care nu este necesară administrarea lor, exclusiv, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică.

Produsele medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai prevede proiectul adoptat.

Medicii veterinari, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, care sunt angajaţi ai facultăţilor de medicină veterinară, au dreptul de a examina animalele, de a stabili diagnosticul, de a prescrie şi de a administra produse medicinale animalelor respective, în cadrul procesului didactic, precum şi în baza contractelor de prestări servicii medicale veterinare. Medicii veterinari cu drept de liberă practică pot să prescrie şi să administreze produsele medicinale numai după examinarea clinică a animalelor şi stabilirea diagnosticului prezumtiv.

Personalul de specialitate cu studii medii, respectiv asistentul veterinar şi/sau tehnicianul veterinar, nu are dreptul să efectueze examinarea clinică a animalelor, să stabilească diagnosticul şi/sau tratamentul şi nici să efectueze intervenţii chirurgicale.

Medicii veterinari care îşi exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României atât în sistemul privat, cât şi în sistemul public, ocupând posturi şi/sau funcţii publice care necesită exclusiv calificarea de medic veterinar, precum şi cei care îşi desfăşoară activitatea în mod independent, în una din formele prevăzute de legislaţia în vigoare, trebuie să deţină calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, stipulează actul normativ.

Farmaciile veterinare eliberează produsele medicinale veterinare pentru care s-a emis o prescripţie medicală veterinară, limitându-se la specia, greutatea animalului, durata tratamentului şi doza recomandată. Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi punctelor farmaceutice veterinare se desfăşoară exclusiv în prezenţa unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru vânzarea produselor.

În unităţile farmaceutice veterinare este interzisă eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare biologice.

Farmaciile comunitare au obligaţia de elibera produsele de uz uman, inclusiv a celor din categoria stupefiantelor, psihotropelor şi a celor aflate sub control naţional, în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a fi comercializat pe piaţa din România, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Vezi AICI DOCUMENTUL

Sursa foto INQUAM / George Calin