Curtea Constituţională a considerat că prevederile Legii „Big Brother” încalcă dreptul la intimitate şi libertatea de exprimare.

Astfel, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională Legea privind stocarea datelor telefonice, Curtea Constitutionala a României a arătat că prevederile legale constituie o ingerinţă în viaţa intimă a persoanei. Dispoziţiile legale apar ca fiind excesive, au considerat judecătorii Curţii.

Curtea Constituţională a publicat vineri pe site-ul instituţiei motivarea deciziei din 8 octombrie de neconstituţionalitate a Legii 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

Obligaţia stocării datelor este contrară Constituţiei

Curtea subliniază că nu utilizarea justificată, în condiţiile reglementate de Legea 298/2008, este cea care, în sine, prejudiciază într-un mod neacceptabil exercitarea dreptului la viaţă intimă sau libertatea de exprimare, ci obligaţia legală cu caracter continuu, general aplicabilă, de stocare a datelor.

Decizia CCR este definitiva şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.