Legea care apare în România! Anunț pentru elevii care dau Bacul

Veste mare pentru elevi. Potrivit Edupedu.ro, elevii care au promovat examenul de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, arată un proiect depus la Senatul României de către USR.

Inițiativa este mai mult decât interesantă și ar putea aduce beneficii elevilor care au promovat examenul de Bacalaureat. Posibilitatea de a-și mări nota la cel puțin una dintre probele examenului ar putea oferi elevilor o șansă suplimentară de a-și îmbunătăți rezultatele și de a-și consolida parcursul academic.

Conform proiectului depus la Senatul României, rezultatul se va modifica doar în cazul în care nota obținută la reexaminare este mai mare decât cea anterioară. Acest lucru asigură o abordare echilibrată, evitând posibilele scăderi de note pentru elevi.

Depunerea acestui proiect de lege demonstrează preocuparea pentru îmbunătățirea și adaptarea sistemului educațional la nevoile și cerințele elevilor și ale societății în general.

Proiectul ar avea impact asupra procesului de evaluare și a motivației elevilor în învățământul preuniversitar

Modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, propusă de această inițiativă legislativă, poate avea un impact semnificativ asupra procesului de evaluare și a motivației elevilor în învățământul preuniversitar.

  • Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
  • Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
  • În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial. În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menționează că parcursul profesional al absolvenților de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior.