Conform cercetătorilor coreeni, care și-au publicat concluziile în revista „Substance Use & Misuse”, copiii cu vârsta între 9 și 10 ani, care beau în mod regulat băuturi carbogazoase, au mai multe probleme cu controlul impulsurilor și memoria, relatează TheMessenger.

Consumul zilnic de băuturi carbogazoase, un predictor al consumului de substanțe

În cadrul studiului care s-a făcut pe 2.000 de copii, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat băuturi cu mult zahăr și cofeină au avut de două ori mai multe șanse să spună că au băut alcool, când au fost intervievați, un an mai târziu.

„Descoperirile noastre sugerează că un consum zilnic de băuturi carbogazoase cu cofeină este un predictor al consumului de substanțe în viitorul apropiat. O posibilă explicație este că substanțele din băuturile carbogazoase care conțin cofeină (cofeină și zahăr) ar putea induce un efect toxicologic asupra creierului, individul devenind mai sensibil la efectele mai puternice ale unor substanțe precum alcoolul”, a spus Mina Kwon, autorul principal al studiului.

Corelația dintre consumul regulat de sucuri sau băuturi energizante și consumul ulterior de substanțe este analizată mai ales în rândul adolescenților și adulților tineri. Acesta este, însă, primul studiu care a observat o asociere similară în rândul copiilor mici.

Activitate mai redusă într-o parte a creierului

Cercetătorii au testat funcțiile cognitive ale copiilor și au descoperit că cei care beau zilnic băuturi carbogazoase aveau o activitate mai redusă într-o parte a creierului numită cortexul cingulat anterior.

Această activitate cerebrală redusă este observată și la copiii cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și la persoanele cu tulburări de consum de substanțe.

„Rezultatele noastre au implicații importante pentru recomandările de sănătate publică, deoarece studiul oferă o nouă perspectivă asupra corelațiilor neurocomportamentale, la copii, ale consumului de băuturi carbogazoaase cu cofeină, care au fost rareori evaluate”, a afirmat profesorul Woo-Young Ahn, director al laboratorului de științe clinice computaționale de la Universitatea Națională din Seul.

Băuturile carbogazoase pot duce la diabet, creșterea în greutate și boli de inimă

Băuturi precum Coca Cola conțin 39 g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr.

Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive.

Recent, s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase: riscul afecțiunilor hepatice. Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr și dimensiunea ficatului. Rezultatele sunt terifiante, spun autorii studiului.

Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au spus că nu le consumă”.

Altfel spus, persoanele care beau în mod regulat băuturi cu zahăr prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli ale ficatului, în special la persoanele obeze sau supraponderale. Aportul de sucuri dietetice „nu a fost asociat cu bolile ficatului gras”, se spune în studiu.

Risc mai mare de diagnosticare cu demență

O lucrare mai veche, din 2017, a descoperit că persoanele care au consumat în mod constant băuturi carbogazoase, pline de zahăr și aditivi, au de trei ori mai multe șanse de a suferi de demență și de a face un accident vascular cerebral, decât cei care nu au băut.

Cercetarea a fost o continuare a unui studiu anterior, mai amplu, care a descoperit că un consum continuu de băuturi dulci a dus la un volum mai mic al creierului și la slăbirea memoriei. De fapt, participanții la studiu ar fi observat aceste efecte secundare după ce au consumat doar două băuturi îndulcite.