Decizia judecătorească a fost luată într-un caz deschis de Security and Exchange Comisssion (SEC) împotriva fondului de investiţii Bitcoin Savings and Trust, care a strâns peste 700.000 Bitcoin din plasamente oferite şi vândute în 2011 şi 2012, valorând peste 4,5 milioane de dolari, potrivit cotaţiilor neoficiale ale Bitcoin din aceşti ani.
Moneda virtuală Bitcoin a apărut în 2008, fără a avea girul unei entităţi guvernamentale oficiale. A început să fie tranzacţionată din 2009, fără ca tranzacţiile respective să poată fi taxate. Interesul pentru utilizarea unor astfel de pseudobani a crescut mult în spaţiul virtual, chiar dacă folosirea lor este limitată, astfel încât analiştii au vorbit chiar de crearea unei bule speculative”. Dacă la lansare un dolar putea cumpăra 1.309 Bitcoin, în prezent un Bitcoin valorează aproape 70 de dolari.
“Este clar că Bitcoin poate fi utilizată ca bani, Poate fi folosită pentru a cumpăra bunuri şi servicii şi pentru a acoperi cheltuieli individuale de locuire. Singura restricţie pentru Bitcoin este faptul că poate fi utiliyată doar în acele locuri care o acceptă la plată. Oricum, poate fi schimbată şi pentru valute convenţionale, cum ar fi dolarul american, euro, yenul sau yuanul chinez. De aceea, Bitcoin este o monedă sau o formă de bani, iar investitorii care doresc să investească în BTCST fac un plasament monetar”, se arată în motivaţia deciziei judecătoreşti.
Pentru susţinătorii Bitcoin, verdictul aduce o veste bună – recunoaşterea legalităţii monezii şi a faptului că şi bani creaţi “privat” pot fi fi accepteţi pe lângă monedele emise oficial de state – dar şi o veste proastă: tranzacţiile cu astfel de bani virtuali vor fi în viitor taxate.