Datele publicate de Guvern arată că în următoarele 3-4 decenii, populația României va fi mai mică cu aproape șase milioane de oameni față de cum este acum. În acest context, diferenţa dintre cei care muncesc şi pensionari va fi una tot mai mare, iar îmbătrânirea populaţiei se va resimţi. Trebuie subliniat faptul că datele mai arată că cei mai mulţi români vor avea între 64 şi 72 de ani.

Antena 3 prezintă un calcul foarte simplu care arată câți bani poate încasa o persoană care se angajează în 2021, cu un salariu net de 3.300 de lei. Potrivit sursei citate, aceasta ar urma să încaseze lunar, o pensi de 1.2000 de lei, doar de la pilonul 2.

„Am 25 de ani și să spunem că sunt la primul meu loc de muncă. Am un salariu brut de 5.800 de lei, adică aproximativ 3300 net, aș începe să cotizez la pilonul 2 cu 3,75% pe an, în 30 de ani aș avea în cont circa 186 de mii de lei, ceea ce ar reprezentă o pensie lunară de 1.200 de lei doar din pilonul 2. Însă nu știu ce pot face cu acești bani peste 20 de ani, pentru că există posibilitatea ca puterea noastră de cumpărare să se deprecieze”, a spus un reporter Antena 3.

În ciuda calculelor însă, nu se știe ce se va întâmpla până atunci. Există totuși lanse ca pensionarii să mai încaseze bani și de la Pilonul 1, în jurul sumei de 1.000 de lei.

Cine va plăti pensiile românilor peste 30 de ani

Totuși, există întrebarea cine va plăti pensia în contextul în care populația va îmbătrâni și mai mult în următorii 30-40 de ani. Cel mai probabil, pensia privată obligatorie va fi singura cale pentru ca tinerii de acum să poată încasa bani în siguranță mai târziu.

Trebuie menționat faptul că pilonul 2 are și o serie de beneficii. Mai exact, o persoană care contribuie cu bani este proprietarul acelor sume, iar atunci când va ieși la pensie va beneficai de ei.  Totodată, în cazul în care persoana moare, banii rămân moștenire copiilor sau familiei.

„Pilonul doi are avantajul că de-a lungul vieții, un om contribuie cu anumite sume de bani și este proprietarul acelor sume de bani. În momentul în care iese la pensie beneficiază de acei bani și dacă moare, acei bani le rămân moștenire copiilor săi sau familiei”, a spus Claudiu Vuţă, analist economic.

În același timp, spre deosebire de pilonul 1, în cazul pilonului 2 de pensii, banii mai pot fi obţinuţi şi în caz de invaliditate. Anul trecut, în jur 46.000 de români au beneficiat de banii din Pilonul 2, cu o valoare a plăţilor de 397 de milioane de lei.

De menționat este faptul că, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, aproape 7,7 milioane de angajați contribuie la pilonul 2 de pensii, în fiecare lună. În ceea ce privește valoarea medie a unui cont, aceasta este de puţin peste 10 mii de lei, iar contribuţia medie este de 197 lei pe lună.