„Ne aşteptăm la o perspectivă stabilă a pieţei, cu mici creşteri de preţuri, de circa 5%. De asemenea, nu întrevedem niciun balon imobiliar, deoarece ciclul descendent al pieţei este doar la momentul stabilizării, afectat şi de oferta de active «distressed»“, spune Kavouras în cadrul unui comentariu publicat într-o revistă de specialitate editată de compania de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate.

El mai spune că sectorul de birouri şi cel de retail domină piaţa imobiliară locală, acestea fiind urmate de terenurile agricole şi de clădirile industriale şi logistice. Kavouras se aşteaptă la o perspectivă pozitivă stabilă pentru anul următor în ceea ce priveşte aceste sectoare de piaţă, cu mici creşteri de preţuri.

Cât despre sectorul rezidenţial, în care activează compania pe care o conduce, el spune că observă o ajustare a ofertei dezvoltatorilor la potenţialul clienţilor, ceea ce presupune suprafeţe mai mici la apartamente cu două şi trei camere.

„Trei tipuri de clienţi sunt activi în acest moment pe piaţă: clienţii cu venituri medii care vizează preţuri de 700-900 euro/mp, proprietăţi din zonele periferice; clienţii cu venituri medii – spre mari care se uită la 1.200-1.350 euro/mp, în zone mai centrale; clienţii cu venituri mari care merg pe preţuri de 2.000-3.000 de euro/mp în zone specifice din partea de nord a Bucureştiului, majoritatea în clădiri mici cu arhitectură deosebită“, menţionează omul de afaceri.

Kyriakos Kavouras şi Dimitrios Raptis au pus bazele Raptis Kavouras în România în anul 2006. În primii doi ani de activitate, compania a construit 16 sucursale pentru Piraeus Bank România, jumătate dintre acestea în Bucureşti. În 2008, Raptis Kavouras a devenit celebră când a cumpărat 1,6 hectare din Satul Francez pentru 68 mil. euro, cea mai mare tranzacţie cu teren de la acea dată.

Tranzacţia Costanda

Omul de afaceri Costică Costanda a intrat în 2004 în proprietatea unui teren de 3 ha din Parcul Bordei, în schimbul căruia Primăria Bucureşti i-a oferit 2,8 ha din Satul Francez. În 2008 el a vândut 1,6 ha din acest teren companiei Raptis Kavouras la un preţ de 68 mil. euro. Grecii au plătit un avans de 35 mil. euro, iar restul banilor trebuiau achitaţi în momentul în care se îndeplineau câteva clauze contractuale la care s-a angajat Costanda, respectiv obţinerea unui plan urbanistic zonal (PUZ) cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,5 şi un procent de utilizare a terenului (POT) de 60%. Costanda nu a reuşit să îşi respecte obligaţiile, motiv pentru care a cerut Primăriei Bucureşti repunerea părţilor în situaţia anterioară, respectiv plata de către primărie a 115 mil. euro pentru terenul din Parcul Bordei şi returnarea lotului din Satul Francez.

Pentru a achita contravaloarea terenului cumpărat de la Costanda, Raptis Kavouras deschisese o linie de credit de 100 mil. euro la Piraeus Bank. Ruperea tranzacţiei a presupus şi returnarea avansului de 35 mil. euro pe care Costanda îl încasase de la greci, dar acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu, perioadă în care grecii au avut de acoperit dobânzi.

CITIŢI ŞI Costanda trebuie să returneze banii primiţi ca avans pentru Satul Francez până în 2012

Între timp, singurele proiecte finalizate de grecii de la Raptis Kavouras în România au fost două blocuri de locuinţe de lux, unul în zona Primăverii cu 23 de apartamente şi altul lângă parcul Herăstrău cu 48 de apartamente. Ambele au fost vândute în totalitate.

Planuri de viitor

Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, Raptis Kavouras trebuie să finalizeze construcţia unui bloc de lux cu şapte etaje, cu câte un apartament pe etaj şi penthouse la ultimele două caturi. Blocul este amplasat peste drum de Parcul Bordei, pe Blvd-ul Primăverii. Preţurile de vânzare avansate de dezvoltator sunt cuprinse între 650.000 euro şi 1,8 mil. euro.

Compania mai deţine două terenuri, unul în zona Parcului Icoanei din centrul Bucureştiului şi altul în zona Băneasa, lângă Grădina Zoologică. Ambele sunt destinate unor blocuri de locuinţe de lux care ar trebui finalizate în 2017, respectiv 2019.