Potrivit acestuia, România are nevoie de capital străin pentru a finanţa investiţiile de care are nevoie economia. Aceşti bani nu vor ajunge în România în mod spontan. România trebuie să muncească mult pentru a atrage aceste fonduri, în special fondurile calitative care aduc proiecte importante pe masă.

Potrivit acestuia, ţara noastră ar trebui să muncească pentru a stabili un climat sănătos şi predictibil. "Asta cere un efort susţinut de câţiva ani pe o arie largă. Asta cere o stabilitate politică şi politicienii trebuie să se focuseze pe ‘minge’. Nu mă refer la mingea politică. Mă refer la ‘mingea economică". Numai în acest fel va fi speranţă pentru creşterea sustenabilă a standardului de viaţă al cetăţenilor români. România este gata să iasă din spital, dar are nevoie de eforturi susţinute pentru a reuşi să se pună pe picioare. România are mult potenţial, dar trebuie să muncească mult pentru a-l realiza", a explicat oficialul CE.

Revitalizarea economiei, cea mai mare provocare
El a mai afirmat că, în ultimii 3-4 ani, a ajutat autorităţile din Romania să redreseze dezechilibrele macroeconomice care s-au dezvoltat anterior, atunci când se credea că ‘pomii cresc pe cer’, iar această nesustenabilitate a fost expusă brutal la criza economică şi financiară din 2008.

"Cu asistenţă internaţională, ajustarea acestor dezechilibre poate avea loc într-o manieră lină. Măsurile de austeritate au fost dureroase. Dar fără asistenţă aceste ajustări ar fi fost mult mai severe. Anii în care a fost nevoie de ajustări macroeconomice importante şi de măsuri de austeritate au trecut. În loc de a lua alte măsuri importante adiţionale, este important să se menţină un curs ferm în anii care vin. Asta înseamnă că Guvernul trebuie să se comporte prudent în realizarea şi executarea bugetului astfel încât să asigure menţinerea sub control a finanţelor publice. Bugetul trebuie să fie bazat pe asumări prudente privind creşterea, inflaţia şi încasările fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea apărea dacă bugetul este executat, pe de o parte, şi necesitatea adoptării unor măsuri", a spus Kuhlmann.

Potrivit acestuia, trebuie evitate greşelile din trecut, precum creşterea nesustenabilă a salariaţilor din sectorul public şi majorarea salariilor.

"Cea mai mare provocare a României este revitalizarea economiei. Câţiva paşi au fost făcuţi, dar mai sunt o grămadă care au mai rămas de făcut", a afirmat oficialul CE.